181 години от рождението на Левски



Днес се навършват 181 години от рождението на българския национален герой Васил Левски. Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Роден е на 18 юли 1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турския гарнизон в Белград от 3 – 5 юни 1862 г. получава името Левски. Според легендата е направил „лъвски“ скок по време на военни упражнения в Сърбия. По това време той е силно повлиян от Георги Раковски и възприема идеята за организиране на чети, чрез които да се вдигне народът на въстание.

Той става идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). През годините обикаля България и околните страни сформирайки революционна мрежа и  събирайки нови и нови поддръжници. Заловен е в Къкринското ханче. По-късно е отведен в Търново и София, където е изправен пред извънреден държавен съд и бива осъден на смърт. Обесен е на 18 февруари 1875 г. край София.

Обесването на Васил Левски

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.

Христо Ботев

 

181 години от рождението на Левски
Гласувайте за тази статия

placeholder