25 дизайнерски домашни библиотеки за ценители


Дори във века на технологиите и мобилните устройства, нищо не може да се сравни с чувството, когато потънеш в наистина добрата книга в ръцете си. Особено ако има и картинки за оцветяване 😉 И докато по света обществените библиотеки често са огромни и пълни с разкош – за българските има още много какво да се направи, домашните библиотеки навсякъде са лични. Те могат да бъдат формална част от някоя стая, могат да бъдат специални уютни помещения, подчертани с щрихи като камина, изненадващи цветове, маса за четене или кът за сядане.

Architectural Digest са събрали чудесна сбирка от такива домашни библиотеки, за които всеки ценител може да помечтае, пък кой знае. Казват, мечтите се сбъдват.

1 (1)

Тази библиотека прави неясна препратка към класическия йонийски стил според Katherine Newman, проектирала помещението с архитектурния дизайнер и строител Peter Cebulak. Фините вградени полици са пълни с голям брой забележителни антики, сред които работна маса от 1790 г.

1 (2)

Исках библиотека, която дублира трапезарията, за да бъда заобиколена от книгите, които обичам, казва историкът и автор на бестселъри Барбара Голдсмит, която е наела интериорния дизайнер Mica Ertegün да реновира и декорира апартамента ѝ на Парк Авеню.

1 (3)

Simon Jacobsen от Jacobsen Architecture обединява две къщи от 1863 г. в Джорджтаун, Вашингтон, за да създаде резиденция за семейството си. Едната дневна е трансформирана в библиотека със стелажи, които приличат малко на щайги, столове и маси от Le Corbusier и Eames, а бюрото е проектирано от самия архитект.

1 (4)

Дизайнерът Стивън Шадли и актрисата Даян Кийтън, чиято страст е да реставрира стари калифорнийски къщи, превръщат високото и широко антре в испанската си колониална къща в Бевърли Хилс в библиотека, изпълвайки я с различни артефакти и книги за визуалните изкуства. „Библиотеката създава настроение. Тя е дестилат на всичко, което се случва в този дом“ – обяснява Шадли.

1 (5)

В една мансарда – 1 600 кв. м, с изглед към пристанището на Монте Карло, Мартин Кемп, главен дизайнер на Candy & Candy, е създал пищна и приветлива библиотека, приютила огромен брой съвременни и антикварни книги…

1 (7)

Арх. Дейвид Линг реновира апартамента в Горен Ийст Сайд на библиофил – неврохирург и в центъра поставя сбирката му от редки книги. Медицинските книги, някои от 15 век, са подредени на съвременни шкафове.

1 (8)

Сред подобренията на дизайнерката Friederike Kemp Biggs и арх. George W. Sweeney в мезонета на дамата е и махагоновата библиотека. Любимо място за почивка на съпруга ѝ, стаята разполага с антично бюро, телевизор с плосък екран, скрит зад фалшиви подвързии. Има и надпис на тавана от писмо на Томас Джеферсън до Джон Адамс през 1815 г. „Не мога да живея без книгите си.“

1 (9)

Нюйоркчанинът Томас Джейн реставрира къща от 19 век във Филаделфия и връща предишния ѝ блясък. Лнигите в библиотеката служат и като фон за произведения на изкуството.

1 (10)

В къща от 1912 г. в Манхатън на McKim, Mead & White, Алекса Хамптън поставя извити поръчкови рафтове на стените на овалната библиотека. Металният фриз добавя бижутериен блясък, докато завесите и меката мебел внасят цвят и комфорт.

1 (11)

Архитектите Margaret Griffin и Elyse Grinstein реновират жилище в Уест Сайд, Лос Анджелис, където има много естествени поточета и горички. Дървото-звезда в тази библиотека е 300-годишен чинар над малко изворче и пред стръмен склон. Стъклената стена замества оригиналната тухлена, за да се създаде усещане, че стаята е на открито.

1 (12)

След урагана Катрина, дизайнерът Richard Keith Langham трябва да ремонтира и освежи къща в Мисисипи, която е проектирал преди 20 години. Търговецът Kinsey Marable изгражда библиотека за разнообразната колекция от книги на собственика. Добавя и стълба от 19 век и античен глобус.

1 (13)

За къща в Харбър Айлънд на Бахамите Lea Ciavarra и Anne Marie Lubrano от Lubrano Ciavarra Architects използват естествени материали и детайли от колониализма. Главното място за соарета е двуетажната библиотека, облицована с южноамериканско дърво Ипе, което е устойчиво на термити.

1 (14)

Библиотека в градска къща в Манхатън.

1 (6)

Когато проектира къщата в Carmel Valley, Калифорния, Sally Sirkin Lewis обгражда библиотеката с рафтове, слага огромни прозорци и стъклени врати, за да отвори помещението към изгледа с пищния пейзаж наоколо.

1 (15)

Библиотека във Вашингтон, проектирана от Mariette Himes Gomez

1 (16)

В манхатънския апартамент на Ali Wentworth и George Stephanopoulos, библиотеката е проектирана от Michael S. Smith

1 (17)

Индийските покривки и завесите от тафта в бразилската библиотека на дизайнера Sig Bergamin са открити в Париж.

1 (18)

Стелажите, проектирани от Amelia T. Handegan, в библиотеката в къща от 18-ти век на Роуз Хил във Вирджиния, приютяват книги, които от 2 века са в този дом.

1 (19)

Библиотека в Бевърли Хилс, проектирана от дизайнера Michael S. Smith

1 (20)

Всичко в библиотеката на декоратора Виктория Хейгън в дома ѝ в Кънектикът, е по проектирано от нея самата

1 (21)

Библиотеката на Kara Childress в Тексас

1 (22)

В дома на предприемача J. Christopher Burch в Саутхемптън, Ню Йорк, творба на Уолтън Форд е монтирана в дъбовата ламперия на библиотеката. Килимът е от Christopher Maya, проектирал цялото пространство.

1 (23)

Библиотека в Хюстън , проектирана от Miles Redd. Обзавеждането е от Сотбис и Кристис…

1 (24)

Библиотека от Mario Buatta в Южна Каролина

25 дизайнерски домашни библиотеки за ценители
5 (100%) 3 глас(а)

placeholder