25 тайни за декорация на интериора


 

Сещате се за онези свои приятели или познати, които изглежда, сякаш без да се стараят, успяват да организират със страхотен вкус едно стилно пространство. Е, ще ви помогнем да се присъедините към клуба им. Представяме ви няколко съвети и трикове от „кухнята“ на едни от най-добрите дизайнери в момента.

 

Цветовата концепция

Първата стъпка е избирането на подходяща палитра. Именно тя създава основният облик на помещението, на чиято база можете по-уверено да надграждате. Гари Макбърни, дизайнер от Бостън, предлага да се изгради синхрон между цветовата гама в цялото жилище. За тази кухня той се спира на играта между кралско синьо, бледо синьо, нежно оранжево и тревисто зелено. Усещате веднага свежестта, нали?

 

Фокусът

Заложете на любима вещ, около която да оформите пространството, така че тя да бъде акцентът. Дизайнерът Бъни Уилямс предлага тази стратегия дори за банята, която може да впечатли с уникалността на личния ви вкус.

 

Измеренията

Не се страхувайте да експериментирате смело с вертикалите, но много внимавайте с хоризонталите, особено ако стаята е по-малка. Тод Романо поощрява участието на големи огледала и по-ниски мебели, които създават въздушност.

 

Прозорците

Щорите са едно лесно решение за допълнителен детайл, който може или да контрастира с общия дух в помещението или напълно да се впише в него.  Джефри Билхубер е привърженик на зеления или черен цвят – така през деня или се слива с ландшафта отвън, или пък нощем напълно изчезва.

 

Диванът

Не икономисвайте прекалено, когато избирате диван. Напротив, инвестирайте в мека и красива мебел, която ще ви радва за години напред. Калифорнийската дизайнерка Криста Еуарт смята, че не е нужно да залагате задължително на високата цена. Подходящият облик може да бъде създаден с помощта на възглавнички, които да пасват идеално на вашата всекидневна или хол, например.

 

Текстура

Оригинален интериор може да се оформи и с помощта на различни материали, които да изградят помещението. Вариациите могат да включват особеностите на пространството и характеристиките на самите материи – от мащабите на високите тавани през суровата коприна и до повърхности, които абсорбират светлината, съветва Охара Дейвис-Гаетано.

 

Правилото 50/150

За перфектната цветова хармония смесете половината от боята с 50% по-светлия нюанс, а другата половина със 150% по-тъмния. „Това е най-сигурният начин да боядисате стените на естетически издържани райета, като в същото използвате цвета по един архитектурен начин“, смята Мери Дъглас Дрисдейл.

Малки пространства 

Не е нужно те да се усещат като претъпкани. Подборът на подходящите мебели играе ключова роля, настоява Елизабет Пайн. Обърнете внимание на крачетата и малките облегалки за ръце на креслата, чиято четвъртита форма не се натрапва, изпълвайки помещението. В същото време са достатъчно големи, за да се чувствате комфортно в тях.

Пердета

Ако искате да притежавате класически интериор с пердета, то е наложително те да стигат до земята. „Не се гответе за големия потоп, а смело оставете краят им да докосне пода“, убеждава Скот Мийчам Ууд.

 

Таванът

Погледнете нагоре, за да освежите стаята. Кейтлин Моран предлага за кухни с шкафове от пода до тавана – окото може да бъде заблудено, ако таванът се боядиса с по-светъл нюанс от стените. А в комбинация с подходящото осветително тяло тя може наистина да светне.

Комбинациите

Не робувайте на канони. Бъдете смели и смесвайте различни елементи от декорацията на масата за хранене. Съвпадането помежду им може да бъде освен скъпо и доста скучно. А и гостите ще оценят творческия ви усет, сигурна е Бъни Уилямс.

 

Златото и среброто

Оставете ги да бъдат заедно, добра компания са и създават специална атмосфера. Боята с металически отблясък ще има най-силен ефект, ако се използват различни цветови вариации. „Ключът е в ползването на повече и от двете. Не можеш да срамежлив с тях“, твърди  Джон де Бастиани.

 

Тъмният цвят

За големите помещения те са идеални. „Една от най-добрите стратегии е да се подбере силен цвят за почти всичко – от первазите до стените“, смята Гароу Кедиджиан, нюйоркски дизайнер. Предимството се крие в това, че така контрастът не би пречил на останалите избрани цветове.

 

Килимът

Не мислете за бамбуковите килими само като за част от екстериорът, предлага Мег Браф. Един такъв килим би могъл да бъде страхотна неутрална основа, която в същото време да внася характер на стаята. „Те са бялата тениска на интериорния дизайн“, добавя дизайнерката.

 

Детайлите

Единственият чифт вазглавнички на меката мебел винаги изглежда крайно недостатъчен. „Използвайте два сета в различна тоналност, десен и текстура“, уверява Мелиса Уорнър. Така ще създадете на само удобство, но и допълнително настроение в дома си.

 

Банята

Оставете баналните завеси и заложете на стъклена врата за ограждане на душ кабината. Ако тя е почти или напълно прозрачна ще успеете оптически да увеличите пространството. използвайте същите плочки за пода като в останалата част от банята, съветва Ала Акимова. Ако ги смените, рискувате да нарушите баланса.

 

Плочките

Не в банята, а в кухнята. Анджи Храновски приема добре подбраната плочка за ясно становище. Използвайте толкова, колкото бюджетът ви позволява и комбинирайте цветовете смело.

 

Столовете

Изберете за акомпанимент на масата в трапезарията по-удобни столове. Нека хората около нея не се чувстват изпънати като наказани, а бъдат удобно предразположени, както за вкусната храна, така и за приятни разговори. Винсент Уолф предлага дори използването на различни столове, които да разчупят обстановката още повече.

 

Покривките

Стая с твърде много крачета на маси и столове може да й придаде „нервен“ вид, смята Мелиса Уорнър. Опитайте със свободна покривка, която да балансира хармонията деликатно.

 

Повече е повече

Бъдете дръзки в подбирането на десени с принтове. Тайната е в симетрията, уверява Мег Браф, тя успокоява погледа и създава уют. Използвайте ги в чифтове и ги разполагайте успоредно.

 

Комфортът

Разбира се прилежният домакин обича подредени и чисти пространства, но ако вместо покажете, а не кажете, с какво бихте могли да почерпите госта си, ще го накарате да се чувства удобно, уверява Бъни Уилямс.

 

 

Източник: housebeautiful.com

 

25 тайни за декорация на интериора
5 (100%) 2 глас(а)

placeholder