28 зрелищни сгради от Франк Гери


Франк Гери често е наричан най-значимият архитект на нашето време и е много трудно да се изрази несъгласие. През дългата му кариера, Гери е проектирал поразителни, внушаващ благоговение постройки, които са станали емблематични туристически дестинации.

frank gery

„В този свят, в който живеем, 98% от всичко, което е изградено и проектирано днес, е чист боклук. Няма чувство за дизайн, никакво уважение към човечеството, или към нещо друго. Това са скапани сгради и това е всичко“.

Роден в Канада през 1929 г., Гери получава образованието си в Университета на Южна Калифорния и в Харвард. Започва кариерата си в Лос Анджелис във Victor Gruen Associates и Pereira and Luckman. След кратък престой в Париж при Andre Remondet, се връща в Калифорния и основава собствена фирма през 1962 г. През 1989 г. е получава наградата Притцкер, а кариерата му става изключително популярна, особено след завършването на сградата музея Гугенхайм в Билбао през 1997 г., наречена от Фил Джонсън „най-великата сграда на нашето време“. Печели международно признание и за Walt Disney Concert Hall в Лос Анджелис, открит през 2003 г. През последните няколко години, Гери приключва няколко големи проекта като Фондация Луис Вуитон в Париж, БиоМузей в Панама и първата си сграда в Австралия – Dr. Chau Chak Wing Building в Технологичния университет в Сидни.

1

Снимка: Roger Davies

Davis Studio and Residence – Малибу, Калифорния

Франк Гери завършва жилищно/работната сграда за Рон Дейвис през 1968 г., 6 години след като стартира архитектурната си практика в Лос Анджелис. Това не е първият проект на Гери, но демонстрира почерка му в наклонения покрив, който прави трапецовидната къща да изглежда усукана. Днес къщата е дом на Патрик Демси и семейството му.

2

Снимка: Kenneth Johansson/Corbis

Gehry House – Санта Моника, Калифорния

Славата на Франк Гери идва през 1978 г. с изграждането на къща в Санта Моника, която той проектира за себе си и семейството си. Проектът увива съществуващо бунгало с ъгловати обеми като протест срещу градските материали. Къщата печели едновременно овации и подигравки, но през 2012 г. печели престижната 25-годишна награда на Американския архитектурен институт .

Loyola Law School – Лос Анджелис

3

Снимка: Kim Fox/Loyola Law School

През 1978 г. е взето решение да се разшири Law School Loyola и за целта е привлечен Гери. Той сътворява кампус от стилово разнообразни сгради, като първоначалното проектиране предвижда разширяване на кампуса в няколко етапа, съответстващи на приоритетите на училището. Последната фаза е завършена през 2003 г.

Vitra Design Museum – Weil am Rhein, Германия

4

Снимка: Linke/Alamy

Още в началото на 80-те, производителят на мебели Vitra започва да наема изявени архитекти, които да проектират сгради кампуса във Weil am Rhein. Сред тях е Vitra Design Museum на Франк Гери, който е открит през 1989 г. Гери „струпва“ прости геометрични форми около един кубичен обем и ги обединява с бяла мазилка и цинков покрив.

Chiat/Day complex – Венеция, Калифорния

5

Снимка: Kenneth Johansson/Corbis

Построеният през 1991 г. във Венеция, Калифорния, комплекс за рекламната агенция Chiat/Day бързо добива популярност  като сградата Бинокъл заради огромният бинокъл на входа на гаража – резултат от сътрудничеството на Гери с художниците Claes Oldenburg и Coosje van Bruggen. В приличащата на кораб сграда всеки ден се трудят 500 служители на Google.

Olympic Fish Pavilion – Барселона

6

Снимка: Zoonar/Vladyslav Danilin

Монументалната скулпура на риба от стомана и злато Гери създава през 1992 г. за Олимпийското село в Барселона и представлява технологичен пробив за архитектурното му студио, което използва триизмерен аеронавигационен софтуер за реализирането на идеята.

Weisman Art Museum – Минеаполис

7

Снимка: Everett Collection/Alamy

Построен през 1993 г. Weisman Art Museum се намира в кампуса на Университета в Минеаполис. Западната фасада с облечени в стомана кули и ниши, се извисява над река Мисисипи.

Dancing House – Прага

8

Снимка: Aliaksandr Mazurkevich/Alamy

Офисите в Прага на холандската застрахователна компания Nationale-Nederlanden е известна още о като Джинджър и Фред, благодарение на двойката кули, които приличат на танцуваща двойка. Сградата от 1996 г. е разработена от Гери в сътрудничество с местния архитект Vlado Miluníc.

Guggenheim Bilbao – Испания

9

Снимка: Mark Mawson/Robert Harding World Imagery/Corbis

Пристройката на музея Гугенхайм в Билбао, увеличава изложбеното пространство в планина от камък, стъкло и титан, които следват извивките на р. Нервион. До голяма степен строителството на сградата остава неотразено в пресата, затова откриването през 1997 г. се превръща в истинска сензация и осигурява майсторско място сред архитектите и разтърсва икономиката на Билбао.

Neuer Zollhof – Дюселдорф, Германия

10

Снимка: Nemanja Radovanovic/Alamy

Комплексът Neuer Zollhof на Гери ускорява превръщането на Дюселдорф в това, което днес се нарича медийно пристанище. Популярността на трите офис-сгради не се огъва от близостта на сгради на изтъкнати архитекти Fumihiko Maki и Murphy/Jahn.

DZ Bank building – Берлин

11

Снимка: Peter Himsel/Alamy

В Берлин никоя сграда не може да засенчва Бранденбургската врата. Проектираният от Гери клон на франкфуртската банка DZ Bank & Hines е точно срещу триумфалната арка, на която Гери отговаря със семпла варовика фасада. Грандиозната конферентна зала от неръждаема стомана, чиято форма напомня конска глава, е „втъкната“ в атриума на вече 14-годишната офис-сграда.

EMP Museum – Сиатъл 

12

Снимка: Richard Cummins/Robery Harding World Imagery/Corbis

Музеят EMP е плод на въображението на съоснователя на Майкрософт Пол Алън. Открит е през 2000 г. и със своята „кожа“ от стомана и алуминий прилича на известния сиатълски монорелсов транспорт в неговата зора. Първият вариант на Гери за музея е сградата да бъде построена от… нарязани китари.

Peter B. Lewis Building – Кливланд

13

Снимка: Philip Scalia/Alamy

От построяването си през 2002 г., сградата е седалище на школата по мениджмънт Weatherhead към Case Western Reserve University в Кливланд. Екстериорът е класически за Франк Гери с ленти от неръждаема стомана, извиращи от тухлената основа. Отвореният интериор насърчава междудисциплинарните взаимодействия.

Richard B. Fisher Center – Annandale-on-Hudson, Ню Йорк

14

Снимка: Philip Scalia/Alamy

Превръщайки фасадата от неръждаема стомана в театрална маска, Гери завършва центърът за сценични изкуства „Ричард Фишър“ в Бard College в Ню Йорк през 2003 г. Въпреки че е критиките, че сградата не е достатъчно устойчива, Гери включва геотермални енергийни системи и други зелени стратегии в конструкцията, което позволява на сградата да бъде до голяма степен независима от други горива.

Walt Disney Concert Hall – Лос Анджелис

15

Снимка: JRC/Alamy

Гери е избран да проектира новата сграда на филхармонията на Лос Анджелис през 1988 г. Проектът – Концертната зала Уолт Дисни, е завършен обаче чак през 2003 г. Критиката и общността днес са съгласни, че чакането си е заслужавало. В характерните външни пространства, покрити с неръждаема стомана, е отразена дългогодишната страст на Гери във ветроходството.

Maggie’s Centre – Дънди, Шотландия

16

Снимка: Andrew Twort

Центровете на Маги към Националната здравна служба на Великобритания са центрове за онкоболни хора, проектирани от едни от най-известните архитекти и използвани в съответствие с принципите, разработени от техния основател – ландшафтния архитект Маги Кесуик Дженкс. Строителството на центъра, проектиран от Франк Гери, приключва през 2003 г.

Jay Pritzker Pavilion – Чикаго

17

Снимка: Richard Ellis/Alamy

Павилионът Джей Притцкер е централен елемент в обществения Milennium Park. Гери очертава работното място с огънати тръби от неръждаема стомана под формата на стоманен тръбопровод, който също възпира разпространението на звука. Аудио системата се използва вече повече от 10 години.

Stata Center – Кеймбридж, Масачузетс

18

Снимка: National Geographic Image Collection/Alamy

The Ray and Maria Stata Center for Computer, Information and Intelligence Sciences замества сграда 20 на Масачузетския технологичен институт през 2004 г. Предшественикът се е радвал на митологична слава като място, където учените постигат неочаквани, но много успешни сътрудничества. Гери проектира Stata Center специално да провокира хората в него да общуват и да работят един с друг.

The IAC Building – Ню Йорк

19

Снимка: Chuck Choi/Arcaid Images/Alamy

Първата сграда на Гери в Манхатън е реализирана през 2007 г. с приключването на седалището на InterActiveCorp в Челси. Девететажната постройка е също и първата му почти изцяло стъклена сграда, която отново прилича на платноходка.

Обновяване на Art Gallery of Ontario  – Торонто, Канада

20

Снимка: Gaertner/Alamy

Роденият в Торонто през 1929 г. Франк Гери, отбелязва първият си проект там – обновяването на Галерията за изкуства на Онтарио, само няколко месеца преди да навърши 80 г. От 1918 г. музеят е претърпял три големи ремонта до намесата на Франк Гери. Архитектът преорганизира объркания план и внася различни енергии и обеми в изложбеното пространство.

Lou Ruvo Center – Лас Вегас

21

Снимка: ADS/Alamy

The Lou Ruvo Center for Brain Health е идея на Лари Руво – предприемач от Лас Вегас, чийто баща умира от усложнения от болестта на Алцхаймер. През 2009 г. кливландската клиника приема да бъде изграден многопрофилен медицински център с изследователски център с облечено в стомана място за събития, „закотвено“ в клиниката и и офис сграда с „решетки“ в задния двор…

Beekman Tower – 8 Spruce Street, New York City

22

Снимка: Michael Pettersson/Alamy

Вълни минават през фасадата на кулата Beekman, сякаш е отскочила топка току-що. Всъщност тези гънки функционират като еркери на блока, построен през 2011 г. от Forest City Ratner Co.

Нов световен център – Маями 

23

Снимка: Richard Cummins/Alamy

Нехарактерна за Гери и Маями Бийч сграда, която прилича на кутия. Шестетажната сграда с окачена стъклена фасада позволява поглед отвън в атриума с няколко зали за репетиции. Тези пространства са с театрално осветление и представленията могат да бъдат наблюдавани от близкия парк, откъдето могат да се гледат и концерти, прожектирани на огромен екран.

Biomuseo – Панама Сити

24

Снимка: Fred Delventhal

В края на 90-те панамските лидери, надявайки се на „ефекта Билбао“, започват преговори с Гери за Музей за екологията, който обаче е завършен чак през 2013 г. Новопостроеният музей се отличава с пъстър и начупен покрив, който се държи на нещо, което прилича на гигантска билборд-конструкция. Разкриването на вътрешната арматура е традиционен похват за Гери, а изненадават идва от червеното, зеленото и другите ярки цветове, което очевидно се отнася към разнообразната флора и фауна в Панама.

Cinémathèque Française – Париж, Франция

25

Снимка: Universal Images Group/Getty Images

Сградата на Гери на rue de Bercy е открита през 1994 г. като главен офис на Американския център в Париж, но затваря година и половина по-късно. През 2005 г. става дом на Френската кинематография и архив на историята на киното и театъра.

Dr. Chau Chak Wing Building – Сидни, Австралия

26

Снимка: Saeed Khan

Сградата в University of Technology Sydney Business School, открита през 2015 г. е първият проект на Гери в Австралия. Накъдрената тухлена сграда включва множество устойчиви решения на всичките си 11 етажа.

Marta Herford – Херфорд, Германия

27

Снимка: Wener Otto/Getty Images

Комбинация от червени тухли и блестяща неръждаема стомана на покрива за музея за съвременно изкуство Marta Herford. Сградата е построена през 2005 г., а дизайнът включва и бивша текстилна фабрика, която все още съществува встрани.

Фондация Луис Вюитон – Париж, Франция

28

Снимка: Izzet Keribar

По поръчка на шефa на модната империя LVMH Бернар Арно , сградата на Франк Гери за Фондация Луи Вюитон е завършена през 2014 г. в Булонския лес в Париж. Екстериорът отново напомня на кораб, който има 12 стъклени „платна“, които оформят отделните галерийни пространства.

02

28 зрелищни сгради от Франк Гери
4.8 (95%) 8 глас(а)

placeholder