4 големи грешки, които се допускат при боядисване


Ако трябва да сме честни, има много голям избор при комбинирането на цветовете, отколкото изглежда привидно. Има толкова много различни нюанси, че понякога е цяло чудо, ако не сбъркате някъде. И все пак, има някои грешки, които се допускат по-често от други. Представяме ви някои от най-често допусканите пропуски при пребоядисването на стаи и как да ги избегнете.

Не се съобразявате със светлината

Вярвайте или не, осветлението оказва огромно влияние върху начина, по който  изглежда цветът. Ако не обмислите как осветлението в конкретната стая ще се съчетае с харесания от вас цвят, рискувате да се окажете с по-различен нюанс от този, който сте гледали в каталога.

Това е грешка, често допускана още при подготовката. Преди да изберете окончателно цвят за стаята, купете малка доза или поискайте тестер. Поставете пробите в различни ъгли на стаята и наблюдавайте как светлината си играе с тях през целия ден. Може да забележите, че цветът се оказва по-светъл, по-тъмен или има различни нюанси, отколкото първоначално сте искали. В този момент, обаче, е много по-лесно да смените избора си с друга опция, отколкото да ремонтирате цялата стая отново.

Забравяте за баланса

Когато работите с няколко цвята в една стая, намирането на правилния баланс между тях е от ключово значение. Можете да ползвате смели цветове, които да се откроят или неутрални цветове, коитоизглеждат спокойни и плавни. Ако обаче имате твърде много различни цветове рискувате стаята да стане дразнеща или прекалено скучна. От вас зависи да намерите средното положение.

За щастие има лесен трик, който да ви помогне. Това се нарича правило 10/30/60. Това правило ви дава представа колко процента от стаята трябва да се запълни от всеки нюанс във вашата цветова схема. Първите 60% са вашият основен цвят и обикновено са неутрални. Следващите 30% са вашият вторичен цвят или среда, а последните 10% са вашият акцент, който е най-смелият нюанс.

Боядисване на всяка стая отделно, без оглед на другите

На пръв поглед може да изглежда да боядисате всяка отделна стая според различните ви предпочитания за нея конкретно. В крайна сметка всяка стая има свои собствени индивидуални нужди, нали? Въпреки това, много по-добра идея е да мислите за вашия дом като за сплотено звено и да разработите единен дизайн.

Ако някога сте се чудили защо домовете на дизайнерите и проектантите изглеждат така добре сглобени, това се дължи на сплотеността. Всяка стая в тези помещения споделя подобна цветова палитра. В резултат на това всички те се спогаждат безпроблемно.

Можете да направите същото нещо във вашия дом. Започнете да правите всичко възможно, за да сте сигурни, че всяка стая работи в хармония с близките до нея. След това, когато сте готови, помислете за хармоничното изображение на цялото жилище.

Контрастът

Не искате стаите в дома ви да изглеждат прекалено еднакви и търсите разнообразието? Добре. Когато цветовете, които използвате, са твърде сходни един с друг, стаята може  да стане скучна за окото. В този случай всичко зависи от добре оформеният контраст.

За щастие, ако еднообразието е вашата грешка, то тя е лесна за корекция. Просто добавете контраст, за да дадете на стаята повече идентичност. Можете да направите това по няколко начина. Можете да направите контраст чрез предметите, които ще поставите, може би дори картини, или изберете една стена и боядисайте само нея в друг цвят.

Източник: Freshome.com

4 големи грешки, които се допускат при боядисване
Гласувайте за тази статия

placeholder