5 растения, които виреят на мрачно


Отглеждането на цветя определено не е работа за всеки. Те често са капризни, искат специални грижа, влажност, светлина, почва и т.н. Ако жилището ви не е особено светло, тогава задачата се затруднява допълнително. Доста такива растения са пренебрегвани, а може да се окажат доста подходящи за освежаване на вашата кухня, коридор или дори баня, ако имате поне малко прозорче. 

 

Шведска айви

Plectranthus australis има старомоден вид, който напомня за растенията на баба. А ето и доста забавен факт: всъщност не е нито шведски, нито бръшлян. Това е бързо растящо пълзящо растение, което е доста подходящо за висящи саксии. Това е идеално растение за начинаещи, защото може да расте в различни почви, не се нуждае от редовно поливане и добри светлинни условия.

Мента

Ментата обикновено расте в мочурища и влажни места, което означава, че не е капризна на светлина. А и така ще можете да събирате мента за чай, плодови салати и коктейли. Също така има допълнителното предимство – има хубав аромат на закрито.

Терариум от мъх

Ако наистина имате много малко светлина, помислете за създаването на терариум от мъх. Той се нуждае от влага и малко светлина. Поставете го в близост до прозорец, където може да получи отразена светлина и да процъфтява. Ако не знаете как да го направите, помислете за комплект, който съдържа аквариум плюс вече готова композиция. Ако питате в някой разсадник могат да ви насочат към различни видове мъх.

Адиантум или Венерени коси

Венерените коси са фантастични, защото имат финни, крехки листа, които се различават от обичайните дебели листа на стайни растения. Повечето папрати се справят добре с малко светлина ( а и папратите изглеждат страхотно в терариумите). Може да разгледате и други варианти на адиантум, за които най-добре ще ви разкажат в разсадника или цветарския магазин.

Бегония

Тези растения идват в широка гама от цветове и форми на листата. Ако получите Царска бегония ( или бегония рекс), тя ще живее доста щастливо и без никаква пряка светлина. Просто се уверете, че не го давите от поливане. Накиснете растението добре, оставете го да изсъхне хубаво и чак тогава полейте отново.

По идея на apartmenttherapy.com

5 растения, които виреят на мрачно
1 (20%) 1 глас(а)

placeholder