5 съвета за пролетното почистване


Вярвайте или не, пролетта е тук и времето бавно се затопля. По-високите температури и слънчевото време са точно зад ъгъла, което означава, че е време да започнете да мислите за пролетно почистване. Пролетното почистване е перфектната възможност да започнете ново начало. Решихме да ви подкрепим в начинанието и пет съвета, които да ви помогнат и да направят почистването по-бързо и приятно.

Разпределете

Преди дори да помислите за основно почистване, то първо трябва да се освободите от натрупаното през зимата. Така ще се съсредоточите върху това, което трябва да се направи за вашето пролетно почистване. Ако не сте сигурни от къде да започнете опитайте двуетапния метод. Филтрирайте предметите, които възнамерявате да изхвърлите на две отделни купчини: една купчина за продукти, които все още са в достатъчно добра форма, за да подарите и друга купчина за износени предмети, за изхвърляне. Не показвайте милост! Ако размишлявате дали да се отървете от даден предмет, попитайте се дали сте го използвали през последната година. Ако е така, може да остане. Ако не, може би не е толкова важен за вас. Освен това, направете всичко възможно, за да завършите разделянето в един ден. По този начин не се изкушавате непрекъснато да отлагате последната стъпка.

Подредете си препаратите и парцалите

Повечето от нас имат лошия навик да изоставят почистващите препарати из цялата къща. Макар, че може да запазите някои продукти на място за ежедневна употреба, то когато става дума за почистване през пролетта това може да ви струва много ценно време в търсене на препарати, мопове, парцали, микрофибърни кърпи, гъби и т.н. За такива проекти препоръчваме да се направи комплект за почистване в движение. Вземете евтина кофа и я напълнете с продукти като почистващи препарати за всякакви повърхности, гъби и парцали. Това ви позволява да се движите лесно от стая в стая, без да се притеснявате къде сте оставили препарата за прозорци или този за плочки.

Поставете си ясни цели

Справянето с такава голяма работа, може да ви завърти главата и да се шашнете. Най-лесният начин да не бъдете затрупани със задачи е да поставите ясни цели и то още преди да започнете. По този начин, дори ако решите да изпълнявате само част от работата в даден момент, ще имате план, който да ви помогне да останете съсредоточени. Специфичността е ключът към успешното задаване на цели. Може да създадете план стъпка по стъпка, който да следвате. Започнете като решите кои стаи искате да почистите. След това направете ред, който да следвате.

Направете си списък с трудно достъпните зони

Пролетното почистване е възможност да обърнете внимание на места, които не са част от редовното почистване. Такива места често забравяме или просто отлагаме във времето. Е, моментът дойде!

Някои от тези области включват: зад и в хладилника, лампите, вътрешността на пералнята, около абсорбатори и вентилатори, около прозорците, рамката на вратите и отгоре на вратата, зад тоалетната, зад мивката, под дивана, зад парното, около батериите на чешмитеи душа, не забравяйте матрака и др.

Забавлявайте се

Не на последно място, направете тази задача възможно най-приятна за себе си. Да, пролетно почистване е работа, но няма причина поради която да не можете да се забавлявате. Ако изпълнявате сами задачата, помислете за подходяща музика или си сложете някаква награда. Ако почиствате със семейството си, опитайте да ги включите.Дайте ма децата подходящи за възрастта им задачи и ги превърнете в игра, например кой може да свърши работата си най-бързо. Дори малката помощ може да изиграе важна роля в справянето с целия списък от задачи.

 По идея на freshome.com

research symptoms