5 тайни за чист и удобен матрак


Повечето пъти хората мислят за матрак само, ако търсят да си купят нов. След покупката матракът бива бързо забравян, докато не започне да пропада или да скърца.

Но всъщност това е доста значима вещ, тъй като прекарвате почти половината си живот на него. Затова и матраците заслужават да бъдат добре обгрижвани. Предлагаме ви няколко съвета от производители на матраци, как да ги поддържате, за да ви служат вярно по-дълго време.

Здрава основа

Пружината в матрака обикновено служи за естетична цел – да повиши височината на леглото. Тя не е необходима за удължаването живота на вашия матрак. По-важно е да дадете на матрака солидна основа, която може да е под формата на платформа или ребровидна решетка.

Пазете го от прах

Това е лесно. Ползвайте чаршафи, които са по мярка и ги перете често. Също трябва да чистите по-често в спалнята, отколкото в останалите помещения. Най-добре е да подпъхвате чаршафите или да ползвате такива, които имат ластици за захващане.

Чистете петната внимателно

Навярно ви се е случвало да разлеете нещо на матрака, но трябва да издържите на изкушението да търкате агресивно, за да го почистите. Производителите препоръчват внимателно да попиете петната с мек почистващ препарат и малко количество вода. Подсигурете се, че е добре изсъхнало преди да сложите отгоре чаршафите.

Обръщайте матрака

Една разпространена мъдрост е, че трябва да обръщате матрака на всеки шест месеца. Това правило обаче важи само за матраците с пружини, защото те слягат с времето. Ако матракът ви е изработен на друг принцип, най-добре се консултирайте с производителя.

Следете кога е дошло време за смяна

Ако спите 8 или повече години на един и същ матрак, добре е да започнете да мислите за смяна. Хлътването е ясен знак, че е време да започнете разглеждането на нови матраци. Добре е да се вслушате и в тялото си. Ако се будите с болки всяка сутрин или не сте спите добре, тогава е време да се отървете от стария матрак.

Пренебрегването на тези знаци може да ви струва по-скъпо, отколкото закупуването на нов матрак.

5 тайни за чист и удобен матрак
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder