5 тайни за успешен дизайн на мини-пространства


Завършила архитектура в Берлинския университет по изкуствата и работеща в България, Англия, Германия и Италия, тази младата аркитекта Боряна Христова е сътворила много иновативни пространства.

Търсенето на творческо вдъхновение я е отвело до Америка, Австралия и Китай. Освен интериорен дизайн и архитектура, е завършила и психология, като от години съветва известни български личности как да подобрят не само дома си и работното си място, но и най-цъщественото- как  да станат по-щастливи и удовлетворени в личния си живот и бизнеса.

Ето нейните съвети за малкото жилище:

Малкият апартамент ви учи, кое е най-важното за вас

Местейки се от по-малък град в по-голям повечето хара имат възможност да си позволят по-малко жилище. Това автоматично води до един проблем, през който и аз преминах отивайки да уча в Германия. Налага се да опаковаш целия си живот в два куфара. Когато си млад е по-лесно. Тогава не му мислиш много. Но с напредването на годините човек събира незнайно как някои неща. Целият процес  по освобождаване от натрупаните през години вещи е труден, но освобождаващ. Малкият апартамент ви учи, кое е най-важното за вас. Ключът да  съберете вашите неща в малкото си градско жилище? Правилната стратегия.

Трудното нещо за декорирането на малки пространства е, че те увеличават недостатъците. Когато всичко в апартамента е на около половин метър от очите ви, наистина ще забележите, когато нещо не е наред. Това означава, че подробностите могат да направят голяма разлика. Ако  вашето пространство ви изглежда малко странно, или ако уж сте изхвърлили всичко излишно, но апартаментът ви все още изглежда необяснимо претрупан, разгледайте тези пет детайла, които могат да направят голяма промяна във вашето  мини пространство.

1. Щори, които се монтират в рамката на прозореца, а не над него

В един перфектен свят всички ние ще имаме прекрасни панорамни прозорци  с изглед към нашата лична  градина, но в реалния свят, особено в света на апартаментите, се нуждаете от щори, така че това, което се случва във вашия апартамент, да не стане обществено достояние. За модерния интериор предпочитам платнени ролетни щори в свежи нюанси, които имат хубав, минималистичен външен вид – особено ако ги монтирате в рамката на прозореца. Това увеличава обема, тъй като не закривате целия прозорец  и изглежда по-елегантно.

2. Мебели, които не се допират до пода

Това не означават мебели, които са на голямо разстояние над повърхността на пода, а с крака, високи няколко сантиметра, което създава усещане за ефирност и илюзията за допълнително пространство. С други думи: ако купувате нов диван, вземете такъв без куветтюра до земята.

3. Рафтове на стените вместо библиотеки

Рафтовете на стената са чудесен избор за малки пространства, защото премахват всички ненужни части от рафтовете – страниците, гърба – и ако ги вземете в бяло, те се сливат в стената, създавайки приятна оптика. Освен това, можете да ги монтирате над други мебели, като бюро или скрин, което дава допълнително пространство за стефиране.

4. Килим, който е достатъчно голям за вашето пространство

Твърде малките  килими са врага номер едно (Или враг # 2 -произведения на изкуството, които висят  твърде високо определено са проблем) . Вероятно  ви изглежда странно, че когато пространството ви е много малко, нещо не е достатъчно голямо  и това може да бъде проблем, но е така – Прекалено малък килим може да накъса площта на пода и визуално да свие пространството ви.

5. Произведение на изкуството, което е достатъчно голямо за Вашето пространство

По същия начин както килим, който не е достатъчно голям, може да направи малкото пространство да изглежда по-малко, картина, която не е достатъчно голяма, може да създаде илюзията, че  малко пространство е още по-тясно. Всичко е въпрос на пропорция и усещане, Добро правило е: малкото произведение на  изкуство отива на малки стени, големите стени се нуждаят от голямо такова. И обикновено е добра идея да избягвате групи от по-малки картини и да се спрете на една по-голяма.

Оптимизирането на нишите, вградените гардероби със скрити във тях уреди и параваните също са чудесна идея, така че апартаментът ви да изглежда виначи чист и подреден. В крайна сметка ние обитаваме пространството, което остане свободно от мебели! Така че си изберете по-леки и светли столове и диван, за да увеличите оптично обема на помещенията си.

Още предложения:

research symptoms