5 въпроса и съвета за бързо разчистване на дома


Когато решите да подредите шкаф, да смените гардероба, да разчитите стаята, тогава се изправяте пред много трудни решения. Винаги има един глас, който се прокрадва и пита „Може да потрябва някой ден“. Този вътрешен глас може да е много разсейващ и да замъглява реалната ви преценка. Ето какво да се запитаме, за да го накараме да замълчи и да вземем най-правилното решение за вещите си.

1. Използвал(а) ли съм този предмет през изминалата година?
Това е лесно. Опитайте се да си спомните последния път, когато сте използвали въпросния предмет и започнете да претегляте. Ако няма сантиментална стойност и не си спомняте кога последно сте го ползвали, тогава може би е време да се разделите с него.

2. Ще го използвам ли през следващата година?
Опитайте се да устоите на всички мисли за това как може да го използвате и да намерите нещо по-конкретно: Ще го използвате ли наистина? Ако нямате реална нужда или планирате да направите нещо с него, отговорът е „не“.

3. Ако сега пазарувах, бих ли купил отново това?
Работи ли? Пасва ли? Имате ли друго нещо, което върши същата работа? Още ли ви харесва? Опитайте се да сте в настоящия момент и да имате предвид вашите настоящи вкусове, навици и приоритети.

4. Ако е счупено, струва ли си?
Помислете дали ще използвате разваленият предмет, ако е в добра форма, то се запитайте горния въпрос. Пресметнете и разходите за поправка и преценете. Ще успеете ли да го поправите? Скоро?

5. Ще запазя ли това, ако се местя?
Би ли струвало да се опакова, да се пренася и да се разопакова отново? Ние сме склонни да сме малко по-безскрупулни и честни със себе си за това какво остава и какво не, когато се местим от един дом в друг.

След като си отговорите на тези въпроси е време за истинската работа – да махнете всичко ненужно. Но дори това може да се окаже трудна задача. Ето как да я свършите по-бързо и лесно.

Кошница до вратата

Измислете място за неща, които не принадлежат на вашия дом. Кош до входната врата е добра идея, но едно чекмедже, рафт, кутия или чанта работи също толкова добре. Вътре влизат всички неща, които сте решили, че не ви трябват вече. Всичко, което искате да рециклирате или дарявате отива там. Чистете коша на определено време и така никога повече няма да се задръствате с ненужни вещи. Същото можете да направите и в стаята на детето. Сложете кош в стаята на детето и просто слагайте там всичко, което намирате из дома и негово. Понякога може да сядате с детето си и да подбирате играчки и негови вещи, които вече не му трябват или не ги иска. учете го на благотворителност и дарете нещата. Така хем ще е по-чисто, хем някой друг ще се радва на хубави неща.

Не се опитвайте да организирате ненужните вещи!

Така няма да стане, всичко ще стане отново на кочина много бързо. Не се заблуждавайте.

Откажете се от хартиените сметки

Сметките създават много боклук. Идват непрекъснато в пликове, които ние често нямаме време да гледаме и ги трупаме на купчини докато накрая не се намират навсякъде из дома. Откажете се от хартиените писма и поискайте да получавате сметките си по имейл.

Разчиствайте по малко и на почивки

Ако се хванете да разчиствате целия апартамент на куп това може да ви изтощи и да се откажете бързо. Изберете си местенце и започнете да преглеждате и разтребвате само там. Недейте да се захващате с други части от дома, докато не сте свършили там.

10-дневното предизвикателство

Писателката Макс Уонг се опитва да разчисти дома си като се разделя с 10 неща всеки ден – това са 3650 предмета в течение на една година. Макс казва: „Десет неща изглеждаха достатъчно предизвикателство, за да се превърнат в игра (винаги бонус за мен), но достатъчно постижимо, за да ми позволи да завърша целта си дори и в най-натоварените дни.“ Пет месеца по-късно тя има забележителна къща и се е отървала от 1500 предмета, всички напълно безболезнени. Макар че това може да е прекалено много за повечето от нас, то си заслужава да пробваме с някоя по-малка цифра или просто да го правим на периоди. Например, в продължение на 10 дни, всеки ден да махаме по една ненужна вещ. И така всеки месец или веднъж на два месеца, в зависимост колко затрупани се чувствате 🙂

5 въпроса и съвета за бързо разчистване на дома
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder