7 исторически руини, възстановени към древната им красота


В свят, който се движи толкова бързо напред имаме късмет, че все още имаме руините на древните цивилизации, за да ни напомнят за нашето минало. Но въпреки че е вдъхновяващо да посетите нещо, което е построено преди хиляди години, не винаги е лесно да се разбере как точно е изглеждало то.

Вземете Партенона например в Атина. Днес това е предимно колекция от много стари стълбове без покрив, поради експлозия, която се случи през 17-ти век, а всичките му съкровища, включително огромна статуя на богинята Атина, отдавна са изчезнали.

За щастие, екип от художници се е справил с трудността да пресъздаде дигитално как е изглеждало мястото в Древността. Те са направили същото за още шест известни руини, от Ангкор Ват в Камбоджа до римските бани в Англия и резултатът е толкова близък, че сякаш пътувате с машина на времето.

Едно от най-трудните неща, които можете да си представите, когато гледате древните руини, е да видите блясъка на орнаментите, да усетите цялото величие на тяхната отминала слава. Разгледайте и вижте какво са успяли да постигнат съвременните технологии и специалистите. Наистина впечатляващо!

Римските бани в Бат, Англия

Този комплекс е идеален пример за луксозния римски начин на живот. Построени около 70 г. сл.Хр., баните са неразделна част от древното римски ежедневие. Предлагайки на гражданите да клюкарстват и да се отпуснат, културата на къпане показва на целия свят колко превъзходно чисти са римляните. Тези дни баните са открити, но пъвоначално са били покрити от 45-метров покрив.

Партенона в Атина, Гърция

Седейки на върха на Акропола, Партенонът е построен в средата на 5-ти век пр.н.е., за да бъде монументална златна статуя на Атина. Всички знаем външната страна на този култов храм, но какво се случва вътре? Гигантската статуя е висока над 12 метра и е направена от издълбана слонова кост и злато – 1,140 килограма злато. Пред Атина е бил поставен басейн, за да осигури влажност, която да запази слоновата кост. Това очевидно показване на богатство и сила изпраща много ясно послание до останалия свят. И за онези, които са били щастливи да видят Партенона отвътре в разцвета си, статуята е трябвало да бъде нещо повече от вдъхновение.

Domus Aurea, Рим, Италия

Построен между 65 и 68 г. сл. Хр.  Domus Aurea е пищен дворец, който е домакин на дивите партита и банкети на императора. Голямата осмоъгълна стая има циментов купол, най-вероятно покрит със стъклена мозайка. Римският историк Сутониус разказва за „кръгова банкетна зала, която се въртеше непрекъснато ден и нощ, като небето.“ Той описва стените като покрити със скъпоценни камъни, декорации и тавани от слонова кост, които освежават гостите с цветя и парфюми. Звучи като върха на лукса.

Масада, Източен Израел

Ирод Велики построил крепостта Масада между 37 и 31 г. пр. Хр. Намира се на върха на изолирана скална с изглед към Мъртво море и е място на неоспорима величествена красота. Елегантният интимен дворец на крал Ирод е съставен от три луксозно построени тераси.“ Тук сме пресъздали долната тераса, която е проектирана специално за забавление и релаксация. Тя е заобиколена от колони със стени, покрити с красиви фрески от многоцветни геометрични мотиви. В случай, че не звучи достатъчно луксозно, има и малка частна баня.“, разказват художниците.

Киви в Ню Мексико, САЩ

Тези руини са открити за пръв път през 1859 г. и осигуряват безценно вникване в ежедневието на хората от Пуебло. Разположен на площ от 27 акра, руините разполагат с над 450 стаи и включват напълно реставрирана кива. Построени частично под земята, „кива“ са огромни кръгли структури, където хората са се събирали, за да общуват и да обсъждат важни въпроси за деня.

Базилика на Максенций и Константин, Рим, Италия

Тази величествена сграда  е най-голямата от всички римски базилики. Покривайки 6 500 квадратни метра, тя е действала като търговска зона и административна сграда. Тя е проектирана като модерна сграда, в пълен синхрон с първокласното си местоположение и значение за римското правителство и обществеността. Грандиозните коринтски колони, многоцветните мраморни подове и позлатените керемидени стени правят тази сграда една от най-впечатляващите в Древния Рим. Украсите са изчезнали с течение на времето, но с тази реконструкция може да ви даде представа как е изглеждало това божествено място.

Ангкор Ват, Ангкор, Камбоджа

Изчислено е, че е отнело около 30 години, за да се построи този комплекс, който първоначално е бил индуски храм посветен на бога Вишну. Той се превръща в будистки храм към края на 12 век и се смята, че е най-голямата религиозна сграда в света. Отдалече, Ангкор Ват изглежда като огромна купчина от камъни. След като приближат, посетителите намират поредица от издигнати кули, веранди и дворове на различни нива свързани със стълбища. „Пресъздадохме един от пищните дворове на Ангкор Ват и ние смятаме, че това е идеалното място за разходка.“, казват художниците.

За повече информация посетете myvouchercodes.co.uk

7 исторически руини, възстановени към древната им красота
Гласувайте за тази статия

placeholder