7 начина да победим зимната тъмнина у дома


Зимната депресия е нещо реално! Тя всъщност се нарича Сезонно афективно разстройство (САД) – емоционално разстройство, при което се усещат депресивни епизоди, неразположение и напрегнатост през целия сезон. Сред симптомите са преяждане, сънливост, апатия, липса на енергия и социална изолация.  Една от доказате причини за появата на САД през зимата е намалената слънчева светлина, която влияе върху нивата на серотонин в мозъка. Според американската клиника „Майо“, „Симптомите започват през есента и продължават през зимните месеци, изсмукват енергията ви и ви карат да се чувствате мрачни.“ А решението е лесно : повече светлина!

Кратките зимни дни и лошото време правят дома ви по-тъмен от нормалното. Важно е да регулирате осветлението си през зимата, за да замените липсата на естествено слънце. Ето осем идеи за зимно осветление, които ще озарят пространството ви.

Вкарвайте възможно повече дневна светлина

Дръжте прозорците без завеси, за да вкарате толкова светлина, колкото можете. Можете да поставите огледало срещу прозореца и всякакви мебели с рефлективни повърхности са добре дошли. Ако пространството около дома ви не позволява да седите без завеси и се чувствате некомфортно, може да залепите временно матово фолио.

Създайте си прозорец от изкуствена светлина

Ако няма възможност да усвоите много  дневна светлина от прозореца ви или нямате прозорец в стаята, окачете леко оцветена отвесна завеса. Поставете зад завесата светодиоди по пода, които да насочват осветлението нагоре, за да създадете меко разсеяно сияние, подобно на слънчевия прозорец.

Избирайте внимателно цветовете на стените

Една от най-често срещаните грешки е да боядисате стените в дома ви в бяло, за да го направите по-светъл. Ако стаята ви е естествено тъмна, бялото ще изглежда скучно и безжизнено. Изберете светли цветове като бледо синьо, маслено жълто или ментово зелено.

Освежете полилеите

Направете вашите лампи интересни и жизнени. Ако вашите полилеи са мръсни, жълти или остарели, сменете ги с пресни бели. Ще изглеждат по-ясни и по-светли.

Използвайте правилните нюанси на крушки

Качеството на светлината е едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид при осветлението на стаята, за да избегнете зимната депресия. Флуоресцентното осветление е непривлекателно и трептенето на тръбите дава на някои хора главоболие.

Крушките, които се продават за възпроизвеждане на дневната светлина, може изглеждат като добра идея, но те могат да се усетят прекалено хладни през зимните месеци. Не забравяйте, че зимата еу дома трябва да е топла и уютна, така че изберете крушка в по-топла светлина.

Възползвайте се от тъмните ъгли

Лампа в ъгъла ще отразява светлината си в стените около нея и ще прави стаята да изглежда по-ярка.

Имайте различни източници на светлина в една стая

Това е много лесноз а изпълнение. Просто добавете към вече съществуващото осветление лампа за под, за стената, осветление на ленти, малки коледни лампички, свободно стояща лампа и др.
Всеки тип светлина служи за различна функция и създава настроение. Може да не искате винаги да превключвате светлата таванна лампа, така че е хубаво да имате на разположение лампа на пода или масата.

7 начина да победим зимната тъмнина у дома
Гласувайте за тази статия

placeholder