7 смели сгради, които не знаете, че са проектирани от жени


Повече от един век вече светът празнува 8 март, на който ден се отбелязва началото на движението за правата на жените. Международният ден на жената, както вече е известен, е световно честване на социалните, икономическите, културните и политическите постижения на жените. Този ден също така напомня за сериозния дисбаланс между половете – както в статута, така и в заплащането. Може би тази разлика е най-очевидна в света на архитектурата. Според бюрото по трудова статистика на САЩ, през 2016 г. жените архитекти на пълен работен ден са спечелили с 20% по-малко от мъжете архитекти на пълно работно време. Факт е, че докато почти половината от завършилите архитектурни училища са жени, едва около един на всеки пет става лицензиран практикуващ архитект, което се дължи до голяма степен на по-ниските заплати и по-малко възможности за кариера на жените. Независимо от неравенствата, много жени не само оцеляха в доминираната от мъже индустрия, но процъфтяха.

Citroën Flagship Store (Париж, Франция)

Мануел Гаутранд е френска архитектка, която със своя шоурум на Citroën на Шанз-Елизе намери международно признание. Не само, че Гаутранд проектира зашеметяващи структури, но и предава знанията си на следващото поколение като преподава в университети в цяла Европа и Съединените щати.

Aqua Tower (Чикаго, Илинойс)

Американският архитект и сътрудникът на MacArthur, Жана Ганг е един от най-вълнуващите архитекти в света днес. Като основоположник на Studio Gang, тя буквално вдигна летвата за това, какво означава да бъдеш жена архитект. Този факт е очевиден, когато тя проектира Aqua Towerна, висок небостъргач с височина 261 метра, който е третата най-високата сграда в светакоято има водещ архитект жена.

Atlantis Condominium (Маями, Флорида)

Елизабет Платер-Зиберк американски архитект, който е основател на базираната в Маями фирма Arquitectonica. Платер-Зиберк е голяма част от движението New Urbanism, което за първи път се появява през 80-те години на миналия век. Концепцията е да се проектират градски среди, които насърчават природосъобразни навици като създават проходими квартали.

Паметник на ветераните от войната във Виетнам (Вашингтон)

Американката Мая Лин е наградена от президента Барак Обама с наградата за свобода през 2016 г. Самопрактикуващата дизайнерка е проектирала творби с нестандартна красота, като катедралата Ригьо-Линч в Тенеси, както и Паметника на ветераните от Виетнам във Вашингтон, Д.С.

The Heydar Aliyev Centre (Баку, Азербейджан)

Разбира се, любителите на архитектурата и родените в Азербайджан несъмнено ще признаят центъра Heydar Aliyev за истински шедьовър на покойната Заха Хадид. Но все още голяма част от населението на света не осъзнава, че този архитектурен подарък е от жена, несъмнено един от най-талантливите архитекти на света.  Родената в Ирак Заха Хадид натъжи целият архитектурен свят след като почина преждевременно през март 2016 г. Тя беше вдъхновение за жените в този доминиран от мъже бизнес. Тя бива призната за таланта си през 2004 г., когато става първата жена спечелила престижната награда за архитектура „Прицкер“. 

Къщата на Либ (Ню Джърси, САЩ)

Къщата на Либ е проектирана от съпрузите д-р Робърт Вентури и Денис Скот Браун. Намира се в Ню Джърси и се превръща в емблематична сграда за щата. Завършена е през 1969 г. и носи със себе си духа на времето. Огромното число девет (посочвайки адреса), плоския покрив (всички останали покривни тенденции са наклонени), двуцветна цветова схема и необичайно геометрични прозорци позволяват тази нестандартна сграда да се отличи с новаторски дизайн.

Ръчно построеното училище METI (Рупрапур, Бангладеш)

Германският архитект Анна Херингер е един от световните лидери в устойчивото архитектурно движение. Проекти като ръчно построеното училище в Бангладеш показват, че внедряването на местни материали и традиции в дизайна не само е полезно за околната среда и регионалната култура, но и за най-устойчивия дизайн.

Източник: По материал на Architectural Digest

7 смели сгради, които не знаете, че са проектирани от жени
Гласувайте за тази статия

placeholder