Отговор на КЗП за звездите на х-л Аспен

Удостоверението за категоризация на хотела е за две звезди


Скъпи приятели,

След почти два месеца, имаме отговор от Комисията за защита на потребителите  по сигнала, който „1към1” подаде, за фалшивите 4 звезди на х-л Аспен, гр. Банско. „Имаме отговор” е силно казано, защото нищо конкретно не се е случило. Свързахме с г-н Николай  Райков, директор на район Благоевград и разбрахме, че нашия сигнал дори не би следвало да се разглежда, тъй като е подаден от фирма, а Комисията разглежда само сигнали на физически лица. Така или иначе е извършена проверка (искрено благодаря!) по сигнала и е  устновено,  че хотелът наистина  има  удостоверение за категоризация с  две звезди, а не с четири, както е показано навсякъде.

Изпратени са две покани за среща към собственика на хотела, но на първата среща не се е явил (колко познато, нали).  Втората предстои. На тези срещи трябва да бъдат представени докумети от страна на собственика, някои от които могат да опровергаят нашия сигнал. В разговора ми с г-н Райков, по телефона, стана ясно също, че трябва да се докаже, че хотела всъщност подвежда в информацията си за категоризацията и ако няма стабилни доказателства, делото щяло да падне поради липса им.  Ето какво точно си казахме:

Ани: Докуменът, който удостоверява категоризацията на хотела, не е ли достатъчен като доказателство за подвеждане  на информация по отношение на звездите и услугите, които х-л Аспен предоставя?

 

Този писмен отговор получихме на 24 януари от г-н Елена Гунчева

Г-н Райков: Принципно, да.

Ани:  Щом това е достатъчно, дори и те да не се явят на срещите, какво следва? Какви лостове има  държавата в такива случай?

Г-н Райков: Може да се забрани…, ако се докаже, че е имало нелоялна търговска практика.

Тук бих искала да вметна, че Комисията за защита на конкуренцията, все  още не ми е отговорила,  както и Министерството на Туризма и Община Банско също. Но минала седмица се чух само с предствителите на Комисията за защита на потербителите, тази седмица ще се чуя с останалите.

Интересно ми е какво ли биха казали от КЗК, защото от КЗП ми обясниха, че не са ми отговорили, тъй като сигналът  е подаден от фирма, а не от физическо лице. Това, което в момета се прави по нашия сигнал,  е на добра воля. А от КЗК трябваше отдавна да са ни отговорили, защото сме фирма и това е сигнал за друга фирма,  която осъществява своя бизнес, чрез нелоялна конкуренция!

Министерството на туризма и Община Банско ще ги коментирам….кой знае кога, защото не се знае, кога ще  има работещо министерство, а община Банско са в сезон и нямат време сега за сигнали!

Ани: Колко пъти КЗП е длъжна да отправи такива покани и изобщо има ли срок – до кога те могат да не се явяват, тъй като от сигнала вече тече втори месец? И ако те все не се явяват какво се предприема?

Г-н Райков: Две покани вече са изпратени, следва още една  и после  се предприемат предвидените от закона действия.

Ани: Какви са те?

Г-н Райков:  Трябва да дадем и на другата сртана право да се защити, ако има необходимите документи.  Ако такива документи не бъдат представени нещата си продължават.

Ани:Добре. А, какво биха могли да представят като докумети те в защита, при условие, че нещата са ясни по отношение на четирите фалшиви звезди, за което всъщност е нашия сигнал.

Г-н Райков: По отношение на марката, трябва да се направят някой проверки в Патентно ведомство, защото лого е защитено. Юристите ни трябва да се произнесат. Нещата не са толкова прости.

Ани: Със сигурност не са прости, това е очеизвадно. Благодаря Ви г-н Райков, че се ангажирахте с нашия сигнал, макар и това да не влиза в работата на Комисията. Очаквам да доведем заедно тази история до справедлив край.

Много хора, са  подведени от х-л Аспен, плащат като за четиризвезден хотел, а той дори не се отоплява добре нито в стаите, нито в коридорите, осветлението е наполовина навсякъде, включително и в стаите, закуската е оскъдна!  И какво от това? Макар, че сигналът ни беше подаден в края на ноември към всички възможни институции, които имат право  да сезират хотела,  преди да започне туристическия сезон, резултат няма.

Но виновен ли е Асан или Драган, че яде баницата?!  Вината е на този, който е позволил в логото на хотел  да има „звезда”, като част от лого, след като се знае, че „звездата” е знак/оценка за категория в хотелиерския бранш.  А може би точно този, който е дал разрешение за точно това лого не е знаел?! Това е пълно безобразие. И най-лошото е, че х-л Аспен може би не е единствения хотел, който работи по този начин! В х-л Аспен, обаче, наглостта е безкрайна, безусловна и безпощадна. От толкова много звезди, изви ли ви се свят, драги читатели?!:)

 

 

Отговор на КЗП за звездите на х-л Аспен
5 (100%) 2 глас(а)