Колко ни струва тунел „Ечемишка“ ?

Ремонтът на тунела е излиза два пъти по-скъпо?


Все още никой не ме е викал в прокуратурата. От „Господари от ефира“ ме помолиха да направим обстоен преглед на тунел „Ечемишка“ и аз се съгласих. Реалната стойност на ремонта е 144 хил. лв., а АПИ е платила 390 хил. лв. Моята фирма никога не е изпълнявала обществена поръчка и нямам никакъв интерес към този ремонт. Това каза в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия инж. Славчо Савов, собственик на фирма за електроизграждане.

По повод репортажа на „Господари на ефира“ и твърденията на експерта главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и нареди на антикорупционното си звено проверка на този ремонт.

„Спешната реконструкция на „Ечемишка“ е излязла повече от два пъти по-скъпо. Консултирахме цените на вложените материали, строителна механизация и труд, не само по мое мнение, а и по мнение на колеги от бранша, които се занимават също с електроизграждане. Влагайки най-скъпите материали, без допълнителни отстъпки поради екстремно кратките срокове на изпълнение, установихме, че най-високата цена за тази услуга, без чиста печалба на фирмата, възлиза на 144 170 лв. без ДДС с включени в това число непредвидени разходи“, допълни още той.

„В тази сума са калкулирани наемът на 6 автовишки за пет денонощия, 35 курса на товарен камион до Ботевград за извозване на скрапа от старите лампи, транспорт на автовишките до тунела, разход за гориво и консумативи, както и труд на 20 работници. В цената е заложена и доставка на 108 броя LED прожектори с единична цена 579 лв., кабели и разклонителни кутии“, разкри инж. Савов, цитиран от агенция Кросс.

От АПИ не са съгласни с изчисленията и представената информация на инж. Савов.

„Експертите на АПИ в момента проверяват предоставената сметка от „Автомагистрали“ и едва след приемането на документите от тяхна страна, се пристъпва към сертифициране и плащане на дейностите. Към момента АПИ не е извършвала разплащане на никакви дейности. Окончателно одобрената количествено-стойностна сметка на извършените работи ще бъде публикувана на интернет-страницата на АПИ.“, пишат от агенцията

„Представената в телевизионно предаване сметка е непълна и в нея не са включени всички реално извършени дейности и разходи, сред които: проектиране, поставяне и поддържане на пътната сигнализация, по-големи количества на демонтирани и монтирани кабели и носеща конструкция, почистване на платното и тунела, ДДС и др. разходи.“, допълват още от АПИ.

Колко ни струва тунел „Ечемишка“ ?
Гласувайте за тази статия