Къща мени формата си според сезона


„Tent House“ е нещо средно между къща и палатка, която може да сменя формата си според сезона. Интересната идея е дело на фирмата Spark Architects, а прототипът се намира в слънчевата Австралия насред гора, където вътре и навън лесно се сливат.

Размерът на жилището е продиктуван от околната среда, така че всеки сантиметър вътре е планиран много внимателно, така че да се възползва максимално от мястото. Едната част представлява широко пространство с кухня, трапезария и хол, които се сливат много приятно.

Макар през голямата част от годината температурите да са доста високи, къщата е проектирана, така че лесно да сменя формата си според атмосферните условия. Собствениците могат лесно да местят стени, за да вкарат чист въздух или да затварят откритите пространства при по-ниски температури. Покривът също реагира на времето като се разтваря или свива.

Тентата предпазва къщата от нагряване, докато позволява на достатъчно светлина да прониква, за да осветява мястото. Пространството между тентата и покрива позволява на въздуха да премината, така че това да служи като допълнителна вентилация през горещите дни.

Освен за сянка, тентата всъщност разширява и площта на жилището, което в топли дни може да се разтвори почти цялото , което го прави идеално за игра и почивка.

Къща мени формата си според сезона
Гласувайте за тази статия

placeholder