Борбата с разхищението на храна продължава


Българска хранителна банка отчете първите резултати от стартиралата през декември дарителска кампания в подкрепа на каузата за борба с разхищението на храна и с глада в страната. От началото на кампанията до момента са събрани над 9 000 лв., като близо 1 000 човека са дарили  средства. Най-много са събраните средства чрез дарители, внесли суми директно в банковата сметка на БХБ – близо 7 000 лв.

“Благодарни сме на всички, които ни подадоха ръка.  Колкото повече хора се включат в кампанията, толкова повече храна ще можем да спасим и осигурим на най-нуждаещите се.“- сподели Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

„Кампанията Стани един от нас. Дари надежда!“ ще продължи поне до края на май. Всички желаещи да подпомогнат дейността ни финансово, могат дарят средства като изпратят кратко съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777 или да дарят сума директно на банковата сметка на БХБ в сайта на организацията www.bgfoodbank.org“допълни тя.

Средствата от дарителската кампания ще бъдат използвани за покриване на разходите по обработка, съхранение и логистика на дарената храна, за да достига тя ежедневно до тези, които най-много имат нужда от нея. За всеки дарен лев БХБ осигурява поне 10 порции храна за деца, самотни родители, възрастни или хора с увреждания.

По данни на БХБ близо 670 000 тона годна за консумация храна се унищожават у нас всяка година. Същевременно гладът е ежедневие за всяко 4-то българско дете и за всеки 2-ри възрастен човек, а всяко 5-то семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно и балансирано хранене всеки ден. Според данни за бедността в страната над 1,58 милиона българи живеят под прага на бедността с по-малко от 330 лв. на месец.

БХБ събира, съхранява и раздава дарени хранителни продукти в съответствие с всички изисквaния за безопaсност, като развива мрежа от партньорски организации, които реализират дългосрочно програми за хранително подпомагане на нуждаещи се хора. От 2012 г. до днес БХБ е събрала и раздала над 1 200 тона годни храни, дарени от над 140 дарители. С помощта на мрежата си от над 70 партньорски орагнизации в цялата страна БХБ е предоставила  хранително подпомагане на над 65 000 нуждаещи се (деца в риск, деца и младежи с увреждания, деца лишени от родителска грижа, жени и  деца преживели насилие, многодетни семейства, самотни родители, самотно живеещи възрастни хора, хора със зависимости и др.).

Борбата с разхищението на храна продължава
Гласувайте за тази статия