Кукерите в Широка Лъка събраха над 5000 гости


250 кукери огласяха с чанове , тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния празник Песпонеделник. Над 5 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото. Най-малкият кукер беше Димитър Бечев на 8 години. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени. Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те откриха маскарадните игри. Гостуваха още пет състава от Драгоданово (Сливен), Каравелово (Карлово), Стралджа  (Стралджа), Дъбене (Карлово) и Ябълково (Кюстендил).

Кметът на Широка лъка Васил Седянков, благодари на всички, които помагат на селото и за празниците, и за делниците. Кукерският празник е важен, защото утвърждава българщината и традициите. След като поиска прошка, Седянков пожела на гостите много емоции, настроение и добри спомени в селото , белязано с много история и родолюбие.
Баба Марта също беше благосклонна към празника, защото времето беше слънчево и пролетно.

Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха и изгориха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. Всички песяци сами изработват маските за около половин ден и ги съхраняват грижливо до следващия маскарад. По традиция кукерите представяше Веска Бабаджанкова.


Зрелищният празник уважиха посланикът на република Корея Шин Бу-нам, областният управител Момчил Караиванов, зам.-кметът Венера Аръчкова, общински съветници и др. Негово превъзходителство наблюдава с интерес кукерските игри и обяви, че организацията на празника е брилянтна.
За да се реализира Песпонеделник помогнаха финансово община Смолян, хотел „Широка лъка” и много спонсори.
Виевската фолк група свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро.

Източник: Община Смолян

Кукерите в Широка Лъка събраха над 5000 гости
Гласувайте за тази статия