Първият в света тунел за кораби


На път сме да станем свидетели на строителството на първия в света тунел за кораби. Той по всяка вероятност ще се намира в Норвегия и ще предоставя безпроблемно плаване през морето около полуострова Ста, който е известен със силните ветрове и подводните опасности. Предполага се, че през тунелът ще преминават между 70 и 120 кораба дневно.

Морето в този регион е с много подводни препятствия и според историци, дори викингите ги е било страх да плават оттам като са вадили корабите си от водата и са ги влачили по сушата. Идеята за тунел точно на това място не е нова. За това се говори още от 1870 г., но чак сега проектът е на път да се осъществи.

Норвежкият парламент е заделил приблизително 118 милиона долара за националния транспортен план за периода 2014-2023. Междувременно норвежката крайбрежна администрация е работила съвместно с архитектурната фирма Snøhetta, с които са изготвени първите планове за тунела. Снимките, които може да видите по-долу са изготвени от архитектите и предоставени на норвежките политици, които трябва да вземат решение за финансиране на начинанието.

„В толкова деликатна обстановка, тунелът ще е нещо повече от намеса в природата. Ние хвърляме изключително много усилия, за да го направим естетически приветлив… Строителството може да започне най-рано през 2019 г.“, казва проджект-мениджър от администрацията.

По груби сметки изпълнението на целия проект ще струва около 272 милиона щатски долара.

Първият в света тунел за кораби
5 (100%) 1 глас(а)