Паметник на културата в Шумен рухна частично


Срути се покрив на двуетажна стара и необитаема къща в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“. Мястото е оградено със сигнална лента и вече е разчистено. По-голямата част от покривната конструкция е пропаднала вътре в сградата, но и на тротоара е имало тухли и отломки, както от покрива, така и от фасадата, непосредствено под него. Улицата, в участъка на Старата поликлиника, на която се намира къщата, е сред натоварените, с множество паркирали автомобили и почти непрекъснат поток от пешеходци, но няма пострадали минувачи или коли. Надпис на постройката сочи, че е строена през 1882 година.

 
„Инцидентът стана около обяд, падането на покрива се усети като земетресение, цяло щастие е, че няма пострадали хора“, заяви Галя Недева от магазина в съседство с къщата. Жената посочи, че от 17 години работи в района и къщата е необитаема, но в последните няколко години е започнала ежедневно да се руши и представлява опасност.

„Отначало мястото около къщата бе оградено с мрежа, сега има опъната и бодлива тел, след всеки мой сигнал идват служители и опъват сигнални ленти, не може да се преминава по тротоара, а всички плащаме данъци“, каза тя и заяви, че от няколко месеца подава жалби в Общината за състоянието на имота. В отговор на последната си жалба е получила становище от инж. Тодор Тотев, експерт по строителство в Общината, че къщата е с увредена покривна конструкция, но не е самосрутваща се.

Сградата е паметник на културата, се посочва още в писмото, като са упоменати и собствениците на къщата. Отбелязано е, че община Шумен е оградила и обезопасила с предпазна мрежа участъка по отношение на падащи предмети, с оглед здравето на преминаващи граждани. На един от собствениците е било обяснено, че трябва да изготви проект за укрепване на покрива, е посочено още в становището.

Снимка: радио Фокус

Паметник на културата в Шумен рухна частично
Гласувайте за тази статия