През април стартира строителство на новите къщи в Хитрино


В началото на април започва строителство на типовите къщи, които Камарата на строителите предложиха на пострадалите жители в Хитрино. Проектите са съгласувани с хората. Изчислени са и средствата, необходими за изграждането на къщите.

Маргарита Жекова вече знае как ще изглежда новата ѝ къща, в която ще подрежда отново живота си. Доволна е, че ще продължи. Трагедията не е сломила духа ѝ.

„Аз доколкото знам на калкан ще бъдат. Дано да бъдат същите, които показват“, надява се тя.

„Проектите са показани на хората. Те ги приемат като квадратура и фасада. И се надявам в рамките на месец и половина, това като   дейност, строителството на къщи от страна на Строителната камара да започне“, казва Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино.

В началото на април ще започне изграждането на първите 6 от 11-те напълно разрушени къщи в Хитрино. Строителството ще се извършва безвъзмездно от фирми, които членуват в Камарата на строителите в България. Всеки от проектите е на стойност между 120 000 и 140 000 лева. Преди броени дни приключи обследването на 47 засегнати жилищни сгради, което също е изцяло финансирано от Камарата.

„Проектите са на ход. Голяма част от тях са готови и на базата на тях са направени количествено-стойностните сметки, разбира се. Те ще отговарят максимално на нуждите на хората и ще се доближават до това, което са имали преди това“, обяснява Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България.

Зимните месеци за общинската администрация в Хитрино бяха трудни, но сега са доволни, че са подготвили голяма част от проектите за ремонта на разрушената инфраструктура. Пролетта ще започнат и частичните ремонти на по-леко пострадалите от взрива домове.

Източник: БНТ

През април стартира строителство на новите къщи в Хитрино
Гласувайте за тази статия