Пристанищен комплекс за чудо и приказ


 Снимки:  Fernando Guerra | FG+SG

Порто Круз Терминал е малък пристанищен комплекс, инициатива на местната администрацията, отговаряща за южния мост в Матузинюш, Португалия. Стратегическото определение за нов круизен терминал има двойна цел: подобряване на търговската ефективност и по-добра градска интеграция. Ето защо проектът интегрира нови сгради, работно пространство и външни пространства с обществено предназначение. Основната сграда обхваща няколко програмни компонента: терминал за круизни кораби, съоръжения за пристанища, Морски научен и технологичен парк на университета в Порто, зали за събития и ресторант.

Екипът, отговарящ за архитектурния проект, се консултира от по-голям, който е съставен от специалисти и в областта на икономиката и транспорта, както и експерти, съобразяващи условията и нуждите по настаняването в сградата. Проектът се разработва внимателно и детайлно в продължение на няколко години. 

Работата била разделена на три етапа, първо завършват първите два – нов кей и основната сграда. Последният етап обхваща басейн в центъра на основната сграда; улицата, свързваща града; селището за яхтено пристанище; обработката на фасадите и изграждането на малка подпорна сграда.

Сградата се намира почти изцяло в Атлантическия океан, на 750 метра от град Матузинюш и на 10 километра път от Порто Рибейра, най-търсената туристическа точка. Тя представлява възел между трите основни направления: новият кей за круизни кораби, новото яхтено пристанище и новата улица. Тя свързва града и е напълно оборудвана да поеме нуждите на всеки ангажиран по някакъв начин с тях. Към съоръженията на яхтеното пристанище се намират стаи за нощувка и отдих. В наземната част са разположени Морският научен и технологичен парк на университета в Порто, ресторант, паркинг. Устройството предполага и организиране включително на спортни събития.

Вдъхновена от кривата на кея и от нейната комуникативна роля, сградата продължава под формата на три основни външни пипала. Четвъртото пък влиза навътре, като спирална рампа, свързваща вътрешните функции в интериорната височина. Разгънатите външни ръкави водят до нивото на морския бряг, кейовата пътека или към издигнатата пешеходна алея до плажа и града Матузинюш.

Отвътре пространството е организирано на множество етапи. Те са разнообразни, но в рамките на успешни симбиози, които арката, материалите и светлината изграждат в сингуларна цялост. 

Сградата не е много голяма, най-вече в сравнение с круизните кораби, които може да се приюти. Но погледната от далеч тя определено има редица други преимущества и не се нуждае от претенциозна мащабност. Проектът е успял да реализира един уникален профил, съчетаващ търсената функционалност и същевременно синхрона с естествената обстановка.

 

Източник: archdaily.com

Пристанищен комплекс за чудо и приказ
Гласувайте за тази статия