Разработиха супер боя


 Графенът – най-здравият материал, познат на науката, се използва за създаване на всичко от презервативи до контактни лещи за нощно виждане. Сега, благодарение на изобретателността на The Graphene Company, боята, съдържаща „най-тънкото, здраво и най-проводимото“ вещество в света, може да се намери по рафтовете във Великобритания. Новата боя на базата на варовик е невероятно лека,покривна и полезна за околната среда като на всичкото отгоре е чудесна инвестиция, защото има изключително дълготраен живот.

Боята базирана на вар има свръхпроводимост, което означава, че може да подобри термичната регулация на сградите. Това означава, че употребата й намалява необходимостта от отопление и климатизация. 

Благодарение на графена трайното покритие е гарантирано, като то е устойчиво и на корозия. Един литър боя ще покрие 16 квадратни метра. Допълнителен бонус е, че боята е изключително екологична. С основа, направена от 98% чиста вар, боята пречиства околния въздух, тъй като абсорбира въглеродния диоксид. Поради тази причина компанията се гордее, че е „най-устойчивата и екологична боя в света“.

След нанасяне боята формира твърда черупка, докато варта се втвърдява в процеса на карбонизация. Макар първоначалната консистенция да е леко „водниста“, в продължение на период от 10 дни тя се подсигурява с твърдо покритие. Най-добрата част? В процеса не се отделят никакви вредни газове. Вече продуктът е използван за покриване на стените на болниците, хотели и училища. Тъй като търсенето на графена боя се увеличава, то вероятно ще се продава тепърва и на други места по света.

Източник: Inhabitat

Разработиха супер боя
Гласувайте за тази статия