80 идеи за дзен усещане в двора и градината


Дзен в санскрит или мандарински диалект означава „медитативно състояние“, а дзен градина наистина ще ви накара да се отпуснете и да се слеете с енергията на природата. Такова място е много спокойно и лесно можете да го направите в собствената си градина. Основните елементи обикновено се свеждат до няколко ключови елемента – езерце с рибки, пясъчна градина и големи камъни, мъх и много зеленина. Ако имате място, можете да добавите няколко дървени мостчета, покрити с камъни площи, водни лилии, класически японски фенери, фонтан, някои светлини и ще се намерите в рая. Вашето вдъхновяващо и философско пространство е готово! Разгледайте някои от най-добрите примери за дизайн на дзен градина по-долу и слейте се с източната енергия и усетете как трябва да си подредите дворчето за максимална релаксация.

В японската култура големите камъни обикновено символизират планините, а пясъка, който е оформен по специален начин символизира вълните по водата.

Бамбукова чешма или фонтанче с каменна купа е традиционен елемент в японската градина и носеща успокояващо румолене не стичаща се вода.

Ако нямате сили и желание да поддържате фонтан или езеро, то декорация с пясък и камъни представлява красив оазис. Обикновено конфигурацията се прави, така че да имитира планински склонове с долини между тях.

Поточе от камъни и добро оформление са прекрасни за градина без водни източници, които да привличат насекомите.

Минималистичното усещане трябва да е водещо при дизайна на дзен градината. Претруфеността, множество градински елементи и пищни цветни градини не са в стила на източната духовност. Понякога дори мняколко камъка, пясък и малко растителност са напълно достатъчни.

Пътечки от естествени материали могат да свързват различните части от градината и да изглеждат като поставени съвсем естествено там.

Снимки: Freshome.com, digsdigs.com, Интернет

80 идеи за дзен усещане в двора и градината
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder