Министър Банов : Ремонтът на НДК ще бъде завършен в срок


„Ремонтът на Националния дворец на културата ще бъде завършен в срок”, категоричен бе министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин” по БиТиВи.

По думите му в голяма степен се върви ясно към приключване на обекта и след 15 ноември ще започнат техническите проби на новата техника. „Парите не достигат за някои неща, но те няма да се усетят нито от делегатите, нито от хората”, отбеляза министър Банов и уточни, че работата на НДК като културна институция през това време няма да е блокирана, напротив, там сезонът е вече открит.

Той коментира още опазването на културното наследство на София, както и възможността за увеличаване на средствата за археологически проучвания и създаването на нов музей на подводната археология на остров „Св. Кирик и Юлита“.

Относно падналата ограда на „Къщата с ягодите” министър Банов бе категоричен, че трябва да се възстанови сградата по предписания на общината. Логиката да пазиш нещо е да го пазиш в автентичния му вид, въпросът е дали това навсякъде е възможно в крайна сметка и дали конструктивно е възможно, коментира още Боил Банов.

Министърът на културата изрази изненада от развитието на събитията с директора на музея „Иван Вазов“ в Сопот. „Аз мога да кажа, че този директор е на много високо ниво специалист и човек, на който Министерството е разчитало в годините. Този музей не е наш, той е общински. Ние имаме само методически функции там, но сме помагали винаги през проекти, защото се е развивал много добре. Човекът е много качествен. За мен е изненадващо това, особено два месеца преди конкурса. Да смениш длъжностната характеристика на един човек два месеца преди да му изтече мандатът. При това, тази длъжностна характеристика е парафирана, одобрена от Министерство на културата. Макар и с методически функции, все пак изборът на директор, който си провежда общината, и съответно длъжностната му характеристика минава през параф на Министерство на културата”, уточни министър Банов.

На въпрос какво се случва със сградата на бившето Военноморско училище в Созопол на острова „Свети Кирик” министър Банов отговори, че там ще бъде изграден Музей на подводната археология. Министърът на културата уточни, че се изчакват да стартират големите европейски програми и в музея ще се инвестира много сериозно. Така че там ще има един изключителен обект, който ще даде добавена стойност на културния туризъм на Созопол и на Черноморието. „Това е и продължение на един морски проект, който завърши – тригодишен, тук преди няколко дни, с една голяма инвестиция от Университета в Саутхемптън и английски фондации – подводна археология, където се извадиха изключителни неща, намериха се изключителни неща с голяма научна стойност”, допълни още министър Банов. Той подчерта, че за него е важно да се запази увеличението от 2 млн. лв. за археология през 2018 г., като ще се търсят и още средства.

Източник: Министерство на културата

Снимка: btv

Министър Банов : Ремонтът на НДК ще бъде завършен в срок
Гласувайте за тази статия