Ремонтът в НДК ще приключи до 15 ноември


До 15 ноември трябва да приключат основните строителни дейности от ремонта на НДК, съобщи изпълнителният директор на двореца Ангел Митев. Сградата се подготвя за предстоящото от 1 януари 2018 г. българско председателство на ЕС.

Бюджетът за ремонта е 45 млн. лева, като от тях 25 млн. лева вече са изхарчени.

90 000 от общо 123 000 квадратни метра в сградата са изцяло преобразени. След средата на ноември ще се извършват монтажните дейности на техниката, тестването на системите, обзавеждането.

„70% от сградата ще бъдат обновени, останалите 30% нямат необходимост от подмяна“, обясни Митев. Запазени са всички мраморни настилки и автентичния интериор на НДК, както и произведенията на изкуството.

В НДК има 80 произведения на изкуството – стенописи, скулптури, картини, различни пана, чиято обща стойност, според Митев, е около 150 млн. лв. Предстои през декември те да бъдат реставрирани и това ще е финалната част от ремонтните дейности.

До края на годината всички ремонти по сградата трябва да приключат, защото първите събития в нея ще са още на 4 – 5 януари.

Според изпълнителния директор ремонтът върви по план и той изрази увереност, че до 1 декември ще приключат успешно и тестовите дейности.

„В зали 3, 3.1 и 3.2 – основното пространство на Председателството – се поставят настилки и подови кутии, съгласно изработения инвестиционен проект. Залата е с нов таван, който дава възможност за голяма функционалност, нови преводачески кабини и двоен под, където се намират комуникациите. Тук могат да се проведат събития от порядъка 1500 – 2000 човека“, отбеляза Ангел Митев.

Зала 3 разполага с изцяло подновена отоплителна и вентилационна система, както и с ново димируемо осветление с  BMS-управление. Оборудвана е със съвременна техника, включваща дискусионни пултове, видеоконферентна, преводаческа и презентационна система. Ремонтирани са кухнята-майка и ресторантът с цел обезпечаване на кетъринга. Терасите са с нова хидроизолация и нови настилки.

Зала 10, която е предвидена за заседанията на официалните лица, е с нов таван в овална форма, с нова система за климатизация и осветление. В момента там се монтират инсталациите на системите за сигурност. Същото се случва и в залите 7, 8 и 9. Основните строително-монтажни работи в зали 7, 8 и 9 са изпълнени – залите, както и фоайетата около тях са с подменени настилки. Старите ламперии са заменени с нови, отговарящи на съвременните изисквания за пожарна безопасност.

По основния вход за делегатите – А4 се работи активно. В момента той се използва и като основен вход на Национален дворец на културата, тъй като строително-ремонтните дейности на площада пред Двореца, извършвани от Столична община, наложиха затварянето на Централния вход на НДК.

Ремонтира се зоната пред вход А6 – входът за премиери и президенти на Председателството.  Там се прави нова хидроизолация и ще бъдат поставени нови настилки.

В зала 6, фоайетата и кабинетите около нея, които са предвидени за Международния пресцентър, продължават строително-ремонтните дейности – работи се по окачените тавани и настилки, поставя се ново LED осветление, окабелява се за нова озвучителна и конферентна техника. За нуждите на Председателството се изгражда и нова дигитална телевизионна инфраструктура.

Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са с подменени настилки от висок клас, съобразени с функциите на обществени сгради. Положени са около 14 000 кв. м. гранитогрес, както и значителна част от мокетите.  Мраморните настилки, характерни за автентичния интериор на НДК, са запазени и реновирани чрез шлайфане, полиране, запълване на пукнатини и дефекти и допълнително импрегниране със специализирани материали.

Обновяват се също и част от санитарните помещения в НДК. Предвидена е подмяната на 6 асансьора. 15 климатични камери се ремонтират и още 4 нови ще бъдат пуснати в експлоатация до 15 ноември, което ще подобри значително климатизацията в сградата. Подновяват се и отоплителните тела, включващи радиатори, конвектори и тръбни разводки.

В момента се изработва проект за указателно-навигационна система вътре в сградата.

Предстои реставраторският екип да изпълни последната фаза от дейности по реставрация и консервация на произведенията на изкуството, намиращи се на територията на НДК.

Източник: Kmeta.bg

Ремонтът в НДК ще приключи до 15 ноември
Гласувайте за тази статия