Kонкурсът „Животворна светлина“ 2017 приключи с гала вечер


Четвъртото издание на архитектурния конкурс Животворна светлина 2017,  на тема “Съчетаване на българската архитектура с модерните тенденции”,  приключи с гала вечер за официално връчване на наградите. Конкурсът е изцяло само за архитектурни проекти, в които има вложени покривни прозорци, без значение дали са завършени, или не – може да бъдат реализирани, в процес на реализация или на идейно ниво. Целта на конкурса е да провокира и развие възможностите за усвояване и подобряване на комфорта в подпокривните помещения, както и осветяване през покрива и различен дизайн на пространствата в стандартните помещения.

В конкурса тази година участваха 42 проекта, разделени в две категории – Фамилни къщи и Жилищни и обществени сгради. Проектите бяха изключително разнообразни и интересни и надминаха миналогодишните издания на конкурса, както и очакванията на организаторите ВЕЛУКС България.

В категория “Фамилни къщи” участваха над 20 проекта, като решенията са често класически за българската култура и традиции, но в редица от тези бъдещи и вече настоящи домове, изпъкват модернистични и новаторски идеи. В сложността на тази констелация, архитектите избраха повече светлина и свеж въздух през покрива, за да материализират визията си за по-добра среда на обитаване.

В категория „Жилищни и обществени сгради“ тази година са представени с нови за българската строителна действителност приложения на VELUX продукти – изцяло във фасада или в комбинация с вертикални прозорци. Смелостта, която е показана с тези решения е знак за доверието, което съществува в съвместната дейност.

При обществените, не-жилищни сгради, тази година разработките се отличават с мащаб и нестандартно формообразуване. Темите са впечатляващи: летище, регионален научен център, библиотека, религиозен храм, университет, младежки културен център, изложбена галерия и не на последно място – бирария със собствено производство.

Екипът от журито, който оценява проектите тази година се състои от: Асистент Доктор Архитект Ангел Мазников – преподавател в Архитектурен Факултет, Катедра Технология на архитектурата. Освен това той е и основател на дружество за проектиране и технически консултации Аринтех; Архитект Ангел Захариев, един от основателите на архитектурно бюро А и А Архитекти и ГРУПА ГРАД, група от млади български архитекти загрижени за развитието на българската архитектура  и градска среда; Главен Асистент Доктор Архитект Гергана Стефанова, преподавател в Нов Български Университет; Архитект Николай Николов и Инженер Стефан Петров основатели на ЕДО Дизайн Студио, победители в миналогодишното издание на конкурса „Животворна светлина“; Архитект Хенрик  Норландерн Смит, дипломиран архитект от ВЕЛУК Груп, възпитаник на  Архитектурна Школа в Орхус, Дания.

Критерии, по които журито оцени проектите са:

  • Ефективно разпределение на дневната светлина в сградата и помещенията
  • Гледка към околността и свързване на заобикалящата среда със сградата
  • Ефективно използване на пространството под покривните елементи в обема и интериора на сградата
  • Дизайн и естетическо въздействие
  • Визуализация и презентация

За всеки критерий могат да се получат от 1 до 10 точки. Общият сбор ще сформира крайната оценка. Максималният брой точки е 50.

В категория Фамилни къщи два проекта събраха равен брой точки, затова има два печеливши проекта: Реставрация в Каварна, Арх. Борислав Игнатов

(Повече за проекта на арх. Игнатов можете да видите ТУК )

и Планинска къща, Арх. Добромир Тренчев

(Повече за проекта на арх. Тренчев ще откриете ТУК )

В категория Жилищни и обществени сгради, първо място се отреди на Арх. Пламен Братков с проект Верде Бояна

(Повече за проекта на арх. Братков можете да видите ТУК )

Проектът, събрал най-много точки от журито, спечелил голямата награда в конкурса „Животворна светлина“ е в категория жилищни и обществени сгради – Регионален научен център на Националната Астрономическа Обсерватория Рожен, Арх. Божидар Хинков, Арх. Анета Славова, Арх. Мартин Кръстев.

(Можете да разгледате проекта ТУК)

Вижте проектите на всички участници ТУК

Официалното връчване на наградите се проведе на 10 Ноември, в х-л Балкан, в присъствието на членовете на журито и архитекти от цялата страна. Гала вечерта се проведе съвместно с Камарата на Архитектите в България и Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, които отбелязаха своите юбилеи – 80 години от създаването на КАБ и 75 години УАСГ. Повече от 100 архитекта и преподавателя отпразнуваха съвместно награждаването в конкурса „:Животворна светлина“,  а организаторите от ВЕЛУКС България, бяха подготвили и допълнителна изненада, която обявиха – от следващата година конкурсът ще се проведе в международен формат и ще излезе извън границите на страната ни.

 

Kонкурсът „Животворна светлина“ 2017 приключи с гала вечер
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder