Дания създаде първата в света „Биологична къща“


Датската фирма Een til Een току-що представи първата „Биологична къща“ в света. Дизайнерите разработиха процес, който превръща селскостопански отпадъци (включително трева, слама и морски водорасли) в сурови строителни материали. Произтичащата от тях къща оставя практически нулево въздействие върху околната среда.

Подкрепени от датското Министерство на околната среда за екологично строителство, архитектите тайно строят екологично чист дом за новия екопарк „МОРЕ“ в Мидълтарт, Дания. Проектът е проектиран чрез модерна технология за цифрова продукция и се старае да е максимално устойчив на всеки етап.

Архитектите са предоставили различни селскостопански отпадъци за строителни материали на проекта. Камари от възстановена трева, слама и морски водорасли, всички, които при нормални обстоятелства биха били изгорени за енергия, бяха преработени в суровини, които да се използват в строителството на дома. Продуктите не само бяха преработени, но се избягва и негативното въздействие върху околната среда от изгарянето им.

Сложната облицовка на дома е избрана и заради силния си екологичен елемент. Модифицираната мека дървесина се получава чрез загряване на дървото с биологична течност, което всъщност полимеризира клетъчната стена на дървото. Този иновативен процес, разработен в Норвегия, превръща парчета от иглолистна дървесина в трайни панели от твърда дървесина, които са идеални за строителство. В случая на „Биологичната къща“ сребристосивата облицовка ще развие патина с течение на времето, което ще даде на къщата красив селски характер.

Процесът на изграждане на дома е също така доста екологичен. Архитектите тестват и разработват много иновационни технологии по време на строителния процес, които ще намалят въздействието върху околната среда. Вместо да се изгражда върху типична бетонна основа, например, домът е бил построен върху винтови купчини. Това позволява на дома лесно да се мести навсякъде, без да се повреди терена.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Kebony Technology

Дания създаде първата в света „Биологична къща“
3.5 (70%) 2 глас(а)