Къща с градина на покрива изхранва своите собственици


Архитектурното студио Penda представи дизайн за дом извън Касел, Германия със зашеметяваща градина на покрива. Проектът е поръчан от младо семейство, което иска да произвежда по-голямата част от собствената си храна. Къщата има минимална дървена конструкция с терасовиден покрив, извита във форма, която илюстрира символа ин и ян.

 

С прекалено малко пространство за градина на земята, то архитектите нямат друг избор, освен да превърнат покрива в две терасовидни градински пространства, за да отговорят на желанията на клиента за пространство за отглеждане на плодове, зеленчуци и билки. Дъждовната вода ще се събира на покрива и ще се използва за напояване.

Привлекателният и сезонно променящ се покрив е балансиран от минималистичната и богата дървена форма на сградата. Двуетажният дом разполага с гараж, офис пространство, детска стая, баня, родителска спалня, кухня и трапезария на приземния етаж, а вторият етаж включва допълнителни места за сядане и второ работно пространство, достъпно от две отделни стълбища. Големите прозорци оставят в естествена светлина да прониква и отварят изгледи с красива гледка към терасата на покривната градина.

 

Източник: Inhabitat.com

research symptoms