9 от най-мръсните места у дома и как да ги чистим


Някои микроби могат да бъдат принципно полезни, но не и когато  поставят вас и вашите близки в риск от вируси и болести. Вашият дом, с всички свои кътчета и закътани местенца, е място за размножаване на мухъл, стафилококи, мая и колоидни бактерии. Някои места в жилището ви са значително по-наситени от микроби, отколкото от други места, така че почистването изисква малко допълнителни усилия в тези области. Д-р Чарлс Герба, микробиолог от Университета в Аризона, ни дава малко повече светлина по въпроса на кои места да обърнем повече внимание при чистенето. Той е консултант на ред проучвания за Националната здравна фондация  на САЩ (NSF), организации за обществено здраве и безопасност. С негова помощ откриваме деветте най-мръсни места в дома и как да ги почиствате и дезинфекцирате.

1.Гъбичката за чинии

Номер едно е домакинската гъба – почти всички от тях имат E. coli, а в някои проучвания дават до 15% развитие на салмонела, казва докторът. „Тази гъба остава мокра и влажна, с достатъчно храна, за да захранва бактериите“. В проучването на NSF, около 86% от гъбите имат плесен и дрожди, 77% съдържат колоидни бактерии и 18% са пълни със стафилококи. Има много видове колоидни бактерии, включително салмонела и Е. coli, които могат да доведат до стомашни спазми, диария и повръщане. В по-сериозни случаи Е. coli може също да причини пневмония и респираторни проблеми. Можете да намалите микробите като използвате микровълнова печка. „Бактериите растат в големи количества в гъбата и трябва да я миете добре, а може да я поставяте в микровълнова печка за 30 секунди на всеки пет до шест дни. Но бъдете внимателни, защото се нагорещяват! „, казва Герба. Той също предупреждава да не използвате същата гъба или кърпа за почистване на кухнята и банята. А ако питате нас – най-добре си сменяйте гъбичката редовно! Или ползвайте миялна 😉

2. Кухненската мивка

Герба казва, че в кухнята има повече микроби, отколкото в банята, а кухненската мивка е на второ място по брой микроби в дома ви. Това не е трудно за вярване, след като си помислите колко храна и мръсотия минава през канала на тази мивка. Това е и мястото, където изплаквате чиниите и приборите, преди да ги поставите в съдомиялната машина, ако имате таква. В проучването на NSF, 45% от мивките съдържат колоидни бактерии и 27% съдържат мухъл. Най-малко веднъж седмично, за предпочитане два пъти, дезинфекцирайте мивката (включително страните!). Канализацията и изхвърлянето трябва да се дезинфекцират най-малко веднъж месечно. Ако използвате белина, не забравяйте да изплакнете добре след това.

3. Чашката за четки за зъби

Не, тоалетната не е най-мръсното място във вашата баня. Това място заема вашата четка за съби и нейната поставка. Всъщност Герба смята, че тоалетната седалка може да е най-малко замърсеното място във вашата баня, защото се почиства по-редовно от други места. Ако обаче вашата чашка за четки за зъби е разположена близо до тоалетната, тя може да бъде подложен на частици, които се разпръскват във въздуха при пускането на водата. А тревожните 64% от чашки за четки за зъби съдържат плесен и дрожди, 27% съдържат колиформени бактерии и 14% съдържат стафилококи. Затворете капака на тоалетната, когато пускате водата и опитайте да държите четката си за съби възможно най-далече от тоалетната. Веднъж седмично поставяйте чашката за четки за зъби  в съдомиялната машина и сменяйте четките за зъби на всеки 3 месеца.

4. Купичката и играчките на домашния любимец

Много от любимите предмети на домашния любимец са целите в бактерии. В действителност, 45% от купите съдържат мухъл и дрожди, а 18% – колиформени бактерии. Сред домашните играчки, 55% съдържат дрожди и плесени, а 23% съдържат стафилококи. Чистете купичките на домашните любимци ежедневно. NSF препоръчва или да ги измиете в  миялната машина или да ги измиете ръчно с помощта на сапунена вода. Ако решите да ги миете ръчно, потопете паницата в разтвор за 10 минути веднъж седмично. Почиствайте твърдите играчки със сапунена вода, след това изплакнете, дезинфекцирайте и изсушете. Меките играчки могат да бъдат почистени в пералната машина. NSF също така препоръчват всеки път щом пипате паничката на домашния любимец, да си миете ръцете със сапун.

5. Кафе машината

Кафе машината може да ви даде повече от просто кофеинова напитка. Резервоарът за кафе е не само влажен, но и тъмен, което го прави идеално място за процъфтяване на микробите. В проучването на NSF половината от резервоарите съдържат дрожди и плесени и 9% съдържат колиформени бактерии. За да почистите резервоара за кафе, изсипете четири чаши оцет в резервоара, изчакайте 30 минути, след това пуснете кафе машината, все едно си правите кафе, ама с оцет. След това пуснете поне още два празни цикъла с вода, за да изплакнете оцета.

6. Кранчетата на чешмата

Освен ако нямате безконтактни кранчета за вода в банята, кранчетата са едни от най-мръсните места у вас. Има смисъл: Включването на кранчето е стъпка между мръсните и чистите ръце. Изследването на NSF установява, че 27% от дръжките на кранчето съдържат стафилококи, а 9% – колиформени бактерии. Ежедневно почиствайте дръжките на кранчето с дезинфекционен спрей или дезинфекционни кърпички.

7. Кухненския плот

Ако кухнята е центърът на дома ви, то плотът е центърът на кухнята. Опаковки и торбички от хранителни стоки (които преди са били на пода в колата) са поставени върху него, в допълнение към чанти и други мръсни вещи. И все пак, това е мястото, където приготвяте храна – част от нея ядете сурова. Не е изненадващо, че 32% от плотовете съдържат колиформени бактерии и 18% съдържат мухъл. Махайте нехранителните продукти от плота и го дезинфикцирайте преди и след приготвяне на храна (Забележка: Тъй като плотовете са направени от различни материали, следвайте инструкциите на производителя, за да сте сигурни, че няма да го повредите.)

8. Дръжките на фурната и врътките на котлоните

Колко често почиствате печката си? Вероятно не достатъчно често. В проучването на NSF, 27% от копчетата съдържат мухъл и дрожди, докато 14% съдържат колиформени бактерии. Добре е всяка седмица да махате врътките и да ги миете в сапунена вода.

9. Още места в дома с голяма концентрация на бактерии:

  • Дръжката на тоалетната
  • Тоалетната седалка
  • Дръжката на банята
  • Ключът за лампата на банята и тоалетната
  • Мобилния телефон
  • Клавиатурата
  • Дистанционното
  • Кърпите за ръце

 Източник: Freshome.com

9 от най-мръсните места у дома и как да ги чистим
Гласувайте за тази статия

placeholder