Ефективна присъда за срутилия се хотел „Вероника“


Окръжният съд във Варна наложи само една ефективна присъда по делото за срутването на хотел „Вероника“ в курортния комплекс „Слънчев ден“, при което загинаха 4 души. От общо 7 обвиняеми единствено Георги Георгиев – собственик на подизпълнителната фирма „Дигинг“, ще влезе в затвора за 3 години при първоначален общ режим.

Пламен Николов от „Бултранспорт груп“ ЕООД, който е бил координатор по здравословни и безопасни условия на труд и отговорник на обекта, получи условна присъда за срок от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок. Двамата осъдени трябва да заплатят солидарно по 100 000 лв. кръвнина на всеки от ищците, които са 8 на брой.

Строителният надзорник Валентин Пенчев, консултант и изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор, сключен между „Инекс консулт“ ООД като изпълнител и „Международен панаир Пловдив“ АД като възложител, беше оправдан. Оправдани от съда бяха и Мехнур Манав, технически ръководител на обекта от страна на строителя „Планекс“ ООД, експертката по строителен надзор в „Инекс консулт“ Виолета Данева, инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ ООД и координатор по здравословни и безопасни условия на труд Валентин Тонев и Йовко Русев, който набирал работници за събарянето на хотела.

Тежката трудова злополука, която отне живота на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, стана на 8 април 2015 г.  След продължило 2 години разследване Окръжната прокуратура във Варна обвини 7 души в независимо съпричиняване смъртта на 4 лица поради немарливо изпълнение на строително-ремонтни работи. Независимото съпричиняване е усложнен причинно-следствен процес, при който нарушението на всеки един от подсъдимите е предпоставка за нарушението на следващия в строителната верига, уточниха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Предстои Окръжната прокуратура да протестира днешното решение на съда. Недоволни от него са и близките на загиналите работници, които заявиха след заседанието, че искат ефективни присъди, а не обезщетения.

Източник: www.kmeta.bg

 

research symptoms