„А&A архитекти“ спечели проекта за Централна гара


„А&A архитекти“ в лицето на арх. Асен Милев и арх. Ангел Захариев получиха голямата награда VIZAR 2018 за проекта им „ВТОРИЧЕН ГРАДСКИ ЦЕНТЪР“. Проектът бе избран сред множество други предложения като председател на журито бе арх.  Данте Бенини от“ Dante O. Benini & Partners Architects“, Италия. Сред другите членове на журито бяха арх. Хенриет Вамберг – Gehl Architects, Дания; Тиери Опикофер – Cobaty, Швейцария; арх. Мартин Аартс – Холандия; Карл-Ерик Норман –  European Cultural Parliament, Германия; проф. Ивайло Знеполски и проф. арх. Бойко Кадинов.

Проектът на „А&A архитекти“ предвижда колите да слезат под земята и да минават през неизползваемия в момента подлез. Така пространството пред Централна гара ще се превърне в изцяло пешеходна зона с много зеленина и обособени места за галерии, концерти, алеи за разходки и места за сядане. Над земята ще минават само трамваите, които да осигуряват лесен достъп дп гарата за пътуващите.

Идеята още засяга и бившия ЖП завод, който ще се превърне в художествена галерия. Предвижда се в района да се появят много барове, нощни заведения, клубове, ресторанти и кафета. С преустройството на района, архитектите очакват, че ще се появят и много инвеститори, които ще искат да изнесат своя бизнес близо до гарата и културния живот. Това ще даде шанс на северната част от града да се възроди.

 

Снимки: КАБ

„А&A архитекти“ спечели проекта за Централна гара
Гласувайте за тази статия

placeholder