Андерс Граверт: Ушите ни никога не спят!


Интервю Лина ГЕОРГИЕВА

Често попадаме на шумни места, където десетки гласове кънтят в голяма зала. Не бихме се сетили да се замислим защо, но главата започва да ни боли и да се чувстваме внезапно уморени. Друг път сме на концерт на любимата група или изпълнител и все нещо ни се струва, че не е наред със звука. За всичко това може да търсим причина в лошата акустика на помещенията. Големите обществени сгради, зали, спирки на метрото, дори и офисът имат нужда от добра акустика, за да не полудяваме от ехтящите звуци навсякъде около нас. Свързахме се с експерта по акустични тавани Андерс Граверт, който работи за компанията Ecophon. Искахме да разберем от него защо на много места липсва тази екстра, какво се случва с този бизнес, както и да разберем малко повече за него самия.

Кога започнахте работа с Ecophon?

През 1991 г. започнах работа с компанията за осветление “Ecolux“, която по това време беше част от „Ecophon” и снабдяваше „Ecophon” с осветление, но освен това компанията беше доста успешна в разработването на осветление за всякакви проекти като училища, офиси, здравни заведения и др. Аз много често работих в съвместни с “Ecophon” проекти и заедно разработихме много интересни проекти. Станах част от техния екип, занимаващ се с износ през 2010 г.

Какво научихте през този период? Ще споделите ли с нас най-ценния урок, който научихте?

Разбрах колко е важна добрата акустика в нашия ежедневен живот, нашите уши никога не спят и слушат 24 часа в денонощието. Много места имат лоша акустика и това е голямо предизвикателство, да промениш разбирането за добра акустика. Резултатът от подобна промяна ще доведе до следните добри неща:

Подобряване на вътрешната среда и предоставяне на комфорт

Понижаване нивата на шума

Подобряване на речевата разбираемост

Понижаване на смущенията

Какво Ви мотивира да работите?

Мотивират ме срещите с мили и интересни хора навсякъде и това, че те наистина се интересуват от подобрението на акустиката.

Вие сте регионален мениджър по износ за Източна Европа, Балканите, Централна Азия и Централна Америка. Много сме любопитни, забелязахте ли различия в бизнес моделите между тези региони?

Има разлика, но е по-малка отколкото си мислите. Някои страни, разбира се, са по-добре развити и тогава е по-лесно хората да разберат защо е необходимо да инвестират в добра акустика.

Сигурно пътувате много и непрекъснато, имате ли си любимо място, където винаги искате да останете по-дълго?

В тази професия е важно да ти харесва пътуването и аз наистина много обичам да пътувам, и да не съм на едно и също място всеки ден. Има много хубави места навсякъде по света, но Европа за мен е номер едно. Ако трябва да избера и страна, то това ще е Гърция.

img_0592

Обичате ли да прекарвате време в България? Какво ви харесва най-много в страната ни?

Да, харесва ми, хората са много добронамерени и храната е много добра.

Как мислите, че може да се подобри бизнесът в България? Къде мислите, че бъркаме най-много?

Както във всички други страни, много компании са фокусирани върху ниски цени, вместо да търсят по-добра инвестиция. Всички ще се почувстват много по-добре, ако можеше да подобрим акустиката.

Ще пожелаете ли нещо на нашите читатели?

Желая ви всичко най-добро и се надявам да имаме възможността някога да се срещнем.

Снимки: Личен архив

 

Андерс Граверт: Ушите ни никога не спят!
3.6 (72%) 5 глас(а)