Античен некропол изникна под кино Сердика


Строителството на луксозен хотел на мястото на старото кино „Сердика“ в центъра на София разкри източния некропол на антична Сердика.

Археолозите не са изненадани от откритието, тъй като разполагат с информация за очертанията на античния некропол, но са смутени от друго. И шестте фамилни гробници, на които попадат ,са вандалски разрушени. Но не в античността.

„Намираме ги почти на ниво основи с много малка част запазена във височина, защото са били най-вероятно унищожени при строителство през 50-те, 60-те години когато са подравнявали терена и всичките са отрязани на едно ниво.“, заяви Юлиян Мешеков – ръководител на археологическите разкопки.

И тук ясно личи – горният свод при изравняването е паднал и върху него е натрупана пръст с боклуци и части от скелети. Иначе в самите гробници археолозите не откриват нищо. Те са датирани 4-6 век, ранно християнски период, когато не са били оставяни гробни дарове. Но няма и останки, което означава че през вековете са били обект на посегателства. Човешки останки, учените все пак откриват съвсем неочаквано, в 23 непокътнати ямни погребения между гробниците.

Кости от тук ще бъде изпратени за въглероден анализ в Австрия. Времето на погребенията може и да хвърли светлина за историята на мястото, което вече е проучено почти докрай. А дали разбитите гробници ще се съхранят или бъдат затрупани от новия строеж – предстои да се решава.

Източник: БНТ

Античен некропол изникна под кино Сердика
Гласувайте за тази статия