Апартамент с функционален дизайн в центъра на София


Собствениците на този малък апартамент в центъра са млада двойка. Работят – много, понякога от къщи, а в същото време искат домът им да е уютно място, в което да си почиват от работата си, както и да посрещат гости – за хапване или за бордови игри.

Изискванията им бяха основно прагматични – като техничари се интересуваха най-много от това как работи жилището им. Функционалността е поставена на първо място, без компромис с качеството на електроуредите, санитарията, отоплителните и климатичните тела. В същото времеархитектите помагат  да изградят визията си за него – убежище, което ще отразява точно техния вкус, стил, навици и начин на живот.

Архитектите от Irchitect започват с цвета и материала – първото изискване беше в жилището да има много естествено дърво и зелени акценти. Другите думи, които изпъкнаха за обзавеждането на малкия апартамент, бяха – уют, простор, светлина, и удобство.

Дълго бяха търсили подходящото жилище – след повече от година и половина го бяха намерили: апартамент в идеалния център, строен през 1990, с две спални и просторна дневна, както и баня и тоалетна. Намира се на първи етаж – което прави помещенията откъм двора малко по-тъмни. Жилището не беше ремонтирано вероятно от създаването си – в добро състояние, но с нужда от основен ремонт и подмяна на дограма, радиатори и инсталации.

Разпределението не е особено променено. Преработени са коридора и двете санитарни помещения, за да се получат праволинеен коридор, както и голяма баня с тоалетна. Голямата дневна с кухненски кът, както и родителската спалня, останаха непроменени. По-малката спалня превърнахме в кабинет. Усвоеният отдавна балкон плачеше за промяна –парапетите бяха понижени и се създадоха френски прозорци, с които се вкара повече светлина в тъмната и малка стая.

За да се подсили чувството за светлина и простор, което търсеха новодомците, са използвани основно светли цветове, бели стени и монохромни мебели. Цветовите акценти в обзавеждането на малкия апартамент са основно от използвания текстил – което позволява промяната им във времето. Избрано е зелено и синьо, които помагат за спокойствие и релакс. В апартамента имаше много дърво, с коетос е запазва усещането за уют, като масивния паркет е пренареден и  фурнировани елементи са допълнени в мебелите и лампериите.

Малкото градско жилище е предпочитаното убежище за много съвременни млади хора. Времето ни за почивка и с най-близките хора е ограничено – затова искаме домът ни да ни посреща със спокойствие и уют, а поддръжката му да е лесна и да оставя повече време за по-важните неща в живота. Ако и вие имате нужда от помощ с това да превърнете стените в дом, от IRchitect ще се радват да помогнат с всичко за обзавеждането на малък апартамент – от идеите до реализацията.

Снимки и текст: IRchitect

Апартамент с функционален дизайн в центъра на София
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder