Архитект прекарва 55 г. в строителство на вила


Архитектът Джим Олсон, който е основател на архитектурната фирма Olson Kundig Architects, е изключително търпелив човек. В свят, в който архитектите се стремят да строят небостъргачи с рекордна бързина, Олсон се възползва от свободното си време, за да построи собствена уютна вила в близост до езеро. Строителството започва още през 1959 г. в Лонгбийч, Вашингтон. Първоначално постройката е представлявала двуетажна барака на 14 кв.м. В момента, ако я видите, никога няма да познаете дългия път, който тази сграда е изминала.

Архитектът започва да строи мечтаната вила още на 18-годишна възраст, а работата му по нея продължава с десетилетия, защото винаги добавя по нещо към нейния дизайн. Тук думата „реновация“ не е особено подходяща, защото трансформацията се случва с десетилетия. Скритите детайли по постройката разкриват забележителната история на всеки един от етапите на строителство. Отделни текстури и цветови схеми съставляват впечатляващо пространство. Стоманени колони разделят пространството в различните части на вилата, а впечатляващи панорамни прозорци, простиращи се от пода до тавана, дават възможност за невероятна гледка навън.

Допълнително към изтънчените дизайнерски решения, Олсон е оставил и след от своята любов към природата. Под от ела се простира по дължината на хола и се слива с дървото в екстериора. Верандата е построена около три големи дървета, които всъщност са успяли да порастнат по време на дългия строителен период. Олсон е искал да бъде сигурен, че дърветата ще имат възможност да растат независимо и необезпокоявани от новата къща.

По идея на Inhabitat.com

Архитект прекарва 55 г. в строителство на вила
Гласувайте за тази статия