Архитект променя представата ни за летищата


Световноизвестният израелски архитект Моше Сафдие е бил доста зает. Неговият популярен хотел Marina Bay Sands в Сингапур, открит през 2010 г., бе обявен за най-скъпият имот с казино в света по онова време, оценен на 8 милиарда долара. Днес е трудно ще го пропуснете на хоризонта.
Сега архитектът е на пък да приключи следващия си голям проект – новата дестинация  на летище Changi, която ще дебютира в началото на 2019 г. Необичаен и широкообхватен, Jewel не е технически терминал. Идеята, която стои зад развитието на летището може да се определи само като отделно преживяване от това на летището.

Що се отнася до летищата, Changi се нарежда сред най-добрите летища в света в продължение на шест последователни години от Skytrax World Airport Awards. С необичайни атракции, включително градини с пеперуди и слънчогледои, безплатен киносалон, детски площадки и безплатни обиколки на Сингапур за пътници, които трябва да преседят на летището за дълги периоди време, то опрделено вдигна летвата за другите световни летища. Понастоящем летището се е развило в четири терминала, а през него минават над 82 милиона пътници годишно. С Jewel летвата ще бъде вдигната още по високо.

„Места като Universal Studios или Disney могат да получат остареят много бързо и хората могат да се уморят от тях“, казва Сафдие. „Искахме да измислим нещо наистина вечно и дойде идеята за райски двор.“ Архитектът и фирмата му първо трябвало да покажат идеите си в търг на CapitaLand, който щеше да избере победителя. „Докато започвах да скицирам дизайнерските идеи, харесахме идеята за напълно прозрачен покрив над сградата“, казва Сафдие. Скицата на райска градина с най-големия закрит водопад в света помага архитектурната фирма да спечели офертата.

Дестинацията ще разполага със стъклена и стоманена фасада, която е обърната към терминал 1 на летището и има пет етажа над земята, както и пет подземни нива. В сърцевината на този „вечен рай“ е горска долина, пет етажна градина, пълна с хиляди дървета и растения внесени от цял свят. 40-метров дъждовен вихър, който изглежда почти невероятно през нощта, ще залива централното ядро на комплекса със звуково и светлинно шоу всяка вечер.

Паркът Canopy на най-високо ниво разполага с „мрежи за небе“, предназначени както за подскачане, така и за пешеходни разходки. Оттук посетителите ще могат да се разхождат на високо и да гледат към ниво 1. Лабиринти предназначени за семейства и деца, дават обрат за традиционните живи плетове.

Foggy Bowls, които са част от парка, са още една приятна атракция за семействатая: Това са леко вдлъбнати купички с постоянна пара, които създават преживяване за игра сред облаците (проект, създаден в партньорство с базирания в Сан Франциско Exploratorium). Районът разполага и с две специални градини, Topiary Walk и Petal Garden със сезонни флорални изложби.

„Ако някога е имало място, където градини биха могли да бъдат ключова атракция, това е Сингапур“, казва Сафдие. „Но има разлика в мащаба на това в летището (за разлика от Marina Bay Sands)“, добавя той. „Идеята зад парка Canopy е, че семействата и пътниците ще дойдат, ще останат и ще се забавляват.“

Разбира се, изграждането на Jewel не е минало без предизвикателства. Идеята за прозрачен покрив, който обхваща пространството и който изглежда магически в центъра, заедно с вдлъбнатината и гънките му, не е била лесна за изпълнение. Той е проектиран и изработен в Германия и е съставена от триъгълни стъклени панели, разположени върху стоманена конструкция. Тя е трябвало да бъде проектирана не само с оглед на посетителите, но и за подходяща среда и температурен контрол за ценния растителен живот. Сафдие и неговият екип трябвало да намерят редица растения, които да процъфтяват в среда, която не е била прекалено влажна за хората. „Това беше предизвикателство за екипа за озеленяване“, добавя той.

Седемте етажа, предназначени за пазаруване, от сутерен 2 до ниво 5, ще включват повече от 280 търговски обекта и 130-стаен Yotel. „Jewel отваря нова глава за това каква може да е публичното измерение в града: Ние сме свикнали да мислим за обществени пространства като площади или молове“, казва Сафдие. „Ти наистина не мислиш за природата на този мащаб на летището.“, категоричен е той.

Източник: Architectural Digest

Архитект променя представата ни за летищата
Гласувайте за тази статия

placeholder