Архитекти: Нотр Дам ще се ремонтира с десетилетия


Френският президент Емануел Макрон обеща да възстанови катедралата Нотр Дам навреме за олимпиадата в Париж през 2024 г., но експертите предупреждават, че това вероятно ще отнеме най-малко 10 години.

В телевизионно изявление снощи Макрон посигури обещанието си да поправи бързо историческата катедрала, която претърпя големи щети в пожара по-рано тази седмица. Той каза, че може да бъде възстановена „още по-красиво“ само за пет години.

Въпреки това, тъй като размерът на щетите все още се оценява, експертите казват пред архитектурното издание Dezeen, че процесът вероятно ще отнеме много повече време.

„Това са начинания, които може да отнемат десетилетие или две, дори това възстановяване може да надживее повечето от нас. Мисля, че трябва да сме подготвени за това“, казва Томас Лесли, професор по архитектура в Държавния университет на Айова.

„Нашият живот е много кратък в сравнение с живота на катедралата“, казва той пред Dezeen. „Много от нас може да са видели Нотр Дам за последен път.“, допълва той.

Над 800 милиона евро са събрани от дарения за поправката на забележителността, включена в списъка на ЮНЕСКО, която горя близо девет часа преди пожарникарите да успеят да потушат огъня. Дарителите включват Apple, L’Oreal и LVMH.

Дървесината и оловният покрив са до голяма степен разрушени, 90-метровата дървена кула се срина и вътрешността е претърпяла големи щети. Основната структура обаче оцеля и до голяма степен остана непокътната.

Според доклади, това е ситуация в близко бъдеще. Френските власти съобщиха на Guardian, че катедралата е била „само на 15 минути“ от пълното унищожение.

Времето, необходимо за възстановяване на Нотр Дам, зависи от състоянието на каменните сводове след пожара. Докато камъкът е устойчив на огън, при много високи температури той пече и може да бъде отслабен и ронлив. Инженерите ще трябва да преценят състоянието на каменната зидария и да открият дали някоя от стените е изместена. Може да се наложи да монтират временни подпори, за да поддържат конструкцията.

„Ако мислят, че могат да спасят хранилището, ремонтът, който трябва да направят ще бъде сравнително малък, тогава мисля, че вероятно ще го направят за няколко години,“ заяви Джон МакНийл, преподавател по история на средновековната архитектура в Оксфордския университет и почетен секретар на Британската археологическа асоциация. “ Изобщо няма да се учудя, ако отнеме десетилетие“, допълва той.

Въпреки че щетите от огъня изглеждат обширни, експертите са съгласни, че голяма част от структурата ще може да бъде спасена. Това до голяма степен се дължи на дизайна на сводовете на каменната катедрала.

Стъкленият таван на катедралата, направен от варовикови ребра сплетени с по-светъл камък между тях действа като двойна пожарна спирачка. Ако в основната част на църквата избухне пожар би било по-трудно да достигне горния таван и обратно.

В случая с пожара Нотр Дам пламъкът избухва в покрива, който е направен от гъста дървена решетка включително няколко огромни дъбови греди датиращи от 12-ти век.

„Една от задачите на купола е да бъде огнеупорен. Въпреки че всички тези горими дървета паднаха върху купола, най-вече основните разстояния на купола всъщност издържаха“, обясни МакНийл. „Ако не бяха, щеше да е пълна катастрофа, тъй като куполът би се сринал и паднал на около сто метра. Там щяха да да се изпочупят всички прозорци. Всички горещи дървета щяха да се срутят и кислородът щеше да бъде засмукан и тогава щеше да стане още по-голям пожар.“

„Разбира се, ще бъде много усилие да се почисти и да се поправят щетите от водата и да се възстановят падналите куполи“, добави той.

Нотр-Дам ще трябва да бъде покрит по време на възстановителните работи, за да бъде защитен от външните условия.

Източник: Dezeen

Архитекти: Нотр Дам ще се ремонтира с десетилетия
Гласувайте за тази статия

placeholder