Архитекти предлагат зелено околовръстно за София


Архитекти предлагат да се изгради „зелено околовръстно“ в София, съобщава bTV. Предвижда се изоставени ЖП линии да бъдат превърнати в зелени връзки между всички столични паркове.

„Един от проектите, по които работим – зелена линия по старата ж.п. линия. Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да започнем изграждането на първия етап – линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея – от гара „Пионер“ под бул. „Цариградско шосе“ зад „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училище.  Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „Т. Каблешков“ – по река Владайска – до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“.“, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова на своята фейсбук страница.

Бъдещото пешеходно зелено околовръстно би трябвало да е с дължина над 32 километра. Общината вече преговаря за терените с компания „Железопътна инфраструктура“, която е собственик на голяма част от изоставените линии.

Според главния архитект на София Здравко Здравков линейният парк ще облекчи движението на пешеходци и велосипедисти. Сумата за изграждането на проекта все още не е изчислена, но архитектите инициатори на идеята са убедени в ползата му

research symptoms