Архитектите на Заха Хадид проектират най-голямото пристанище на Русия


Zaha Hadid Architects  спечелиха конкурса за Admiral Serebryakov Embankment, международен градоустройствен конкурс на Новоросийск, руски град на брега на Черно море. Плановете са там да бъде построено най-голямото корабно пристанище в страната. Създаден в сътрудничество с местната архитектурна фирма Pride TPO, печелившият проект има за цел да свърже отново града с брега и да възстанови богатата индустриална история и връзката с морето в региона. Основният план ще въведе разнообразна комбинация от програми и сгради.

Главното пристанище на Черно море свързва страната със Средиземно море, Атлантическия океан и Суецкия канал. Градът е третото най-натоварено пристанище в Европа и е водещото руско пристанище за износ на зърно. Zaha Hadid Architects и Pride TPO се обръщат към богатата история и традиции на Новоросийск като център за търговията.

Главният план е организиран по концепцията за „инициализация“ – концепция, заимствана от фотографията, в която даден обект е леко манипулиран между кадрите. Тук тя се прилага в деветте основни сгради с 13.9 хектара, всяка една от които е манипулация от една и съща форма в отговор на функциите на отделната структура, условията на обекта и изискванията. Дизайнът е сформиран чрез цифрови изчислителни модели.

„Настройването на сградите  перпендикулярни на морето осигурява максимално отворени безпрепятствени гледки към морето, както и удобно разположение, като се имат предвид движенията на вятъра в и около обектите. Това води до конфигурация, която е пореста и добре свързана с градската среда, приканвайки жители и посетители в и около структорите.“, заявяват от Zaha Hadid Architects. Първата фаза на главния план ще започне със строителството през втората половина на 2019 година.

Снимки: Zaha Hadid Architects

Архитектите на Заха Хадид проектират най-голямото пристанище на Русия
3 (60%) 1 глас(а)

placeholder