Архитектите на Заха Хадид проектират нов рекорден мост


Най-дългият в света едноколонен асиметричен кабелен мост ще бъде разположен в северната част на Тайван. Моделът не само е проектиран за минимално визуално въздействие, но и предлага широка гама от възможности за транзит. Проектът е поверен на Zaha Hadid Architects и се очаква да постави нов световен рекорд. Мостът Данцзян ще обхване около 915 метра от устието на река Тамсуи. Едноколонната конструкция е предназначена да минимизира влиянието над речното корито като част от усилията за защита на екосистемата и природния резерват.

Подпирайки се на един единствен 200-метров бетонен пилон, мостът Danjiang ще свърже областта Бали и областта Тамсуи в Новия Тайпе, като ще подобри достъпността между Тайпе и международно летище Таоюан, а също така ще спомогне за намаляване на трафика в района с около 30 процента. Заедно с Sinotech Engineering Consultants and Leonhardt, Andrä and Partner Beratende Ingenieure, архитектите на Заха Хадид са помолени да проектират съоръжението, след като печелят международен конкурс за дизайн през 2015 г. с предложението си за елегантен и минималистичен мост. Предложеният проект за мост включва специални ленти за превозни средства с висока товаримост, моторни превозни средства, скутери, велосипеди и пешеходци. Велосипедните паркинги и пейките също ще бъдат инсталирани на интервали през моста.

Тъй като устието отдавна привлича местни хора и туристи, които се събират на брега всеки ден, за да наблюдават слънцето над тайванския проток, наложително е тънкият мост да намали визуалното си въздействие, за да не пречи на гледките от популярните места за наблюдение. Мостът е проектиран също така за минимизиране на въздействието върху околната среда и за приспособяване на потенциално бъдещо разширяване на железопътната мрежа през река Тамсуи.

По график мостът Danjiang трябва да бъде построен за 68 месеца с бюджет от 405,2 милиона щатски долара. Проектът ще бъде открит през 2024 г.

Източник: Inhabitat.com, Zaha Hadid Architects

research symptoms