Архитектурата от плат на ново ниво


Кула изцяло изработена от плат е висока близо 10 метра и се води за една от най-здравите структури в архитектурата, която е направена от мек материал, а не от бетон и стомана. Всъщност, кулата е дело на специалисти и инженери от CITA – Centre for Information Technology and Architecture, иновативна програма за разработка и проучване към Кралската датска академия по изкуствата. Уникалният проект е бил създаден и изложен на фестивал в Португалия.

Иновативният начин на изработка позволява екипът да вплете материали, които да служат като структурни елементи по нов начин. Кулата се състои от два основни компонента огънати GFRP (стъклени влакна подсилени с полимер) въжета и ръчно изработена (оплетена) тъкан. Тези два материала са изключително леки на тегло, но са способни да оформят здрави структури, които могат да издържат на различни атмосферни влияния.

Няколко симулации, анализ и дизайн са били необходими преди да започне „строителството“. Екипът първо създава нова симулация, която да тества техническите специфики като еластичност на материалите, след това се оформят плетките директно в машина за плетене.

 

Източник: Inhabitat

Архитектурата от плат на ново ниво
Гласувайте за тази статия