Архитектурно студио превърна жилищна сграда в зелен оазис


Въпреки че Сао Пауло е известен като оживен метрополис, местната архитектурна фирма, Lucia Manzano Arquitetura псе опитва да добави още зелено към бетонния и стъклен градски пейзаж. Lorena е жилищна сграда в сърцето на града, която е проектирана да интегрира архитектура и ландшафт. В градината на партерния етаж е засадена с храсти и дървета за привличане на местната фауна, а масивните тераси са покрити с висяща зеленина, докато зеленият покрив придажва още повече изобилие от растителност.

Сградата Lorena, разположена на 2600 квадратни метра, се намира в тих район и се отличава значително от конкретните си съседи благодарение на огромното количество растителност, която виси от всяка от външните тераси и градините на покрива. Според архитектите, вдъхновението за дизайна е да се създаде силна връзка между ландшафта и архитектурата. За целта сградата е покрита със слоеве от живи растения.

Бетоновата сграда е на четири етажа, състояща се от няколко мезонета с площ от 515 квадратни метра. Общите части, приземният етаж и покривът са замислени като частни градини за обитателите. На партерния етаж, озеленяването включва местна растителност, като плодове и местни дървета, избрани за привличане на местни птици и насекоми. Това пространство също има басейн, който създава успокояващ оазис, където жителите могат да се отпуснат.

На върха на сградата, жителите могат да се насладят на красив зелен покрив. Той е изпълнен с големи дървета, храсти и цветя, има и много шезлонги, от които жителите могат да се насладят на зашеметяващата гледка към града.

Когато не се разхождат до басейна или не се възползват от гледката на покрива, жителите имат собствено бягство вкъщи. Всеки мезонет разполага с четири спални, всяка със самостоятелен балкон, който държи двойно натоварване като цветни лехи. Жилищната площ във всеки апартамент се отваря към балкон, обединяващ интериора с екстериора. Освен че създава усещането, че е заобиколен от градина, изобилието от растителен живот също осигурявана  жилищата много лично пространство.

Архитектурно студио превърна жилищна сграда в зелен оазис
Гласувайте за тази статия

research symptoms