Баба Марта пак дойде!


Частита Баба Марта, скъпи читатели и приятели! Да не може да се отървете от здраве и късмет! Макар пролетта в момента да ни се струва като нещо много далечно, то зимата вече наближава своя край и скоро пак ще пукне пролет.

На първи март се връзват бели и червени мартенички. В Средните Родопи ги наричат и „байници“. Традиционната мартеница се изработва от червен и бял вълнен или памучен конец, те се усукват задължително поотделно наляво, след което двата се събират и се усукват –надясно. В по-късни времена, в някои области в страната, на конците вързвали златна или сребърна паричка, или синьо манисто. По Родопите мартениците са се плетат и със син, зелен или розов цвят. Някога изработването на мартениците е ставало от жените в семейството рано преди изгрев слънце на първи март.

Мартенички се връзват на дясната ръчичка на децата, по плитките на момите, на плодните дръвчета и на рогцата на домашните животни. Невестите носят мартениците отдясно, момите – отляво. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже – изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

Мартеницата днес се носи отляво до сърцето, като гривна или гердан. Днес с традиционната мартеница вървят най-различни  анимационни герои, герои от филми, зодиакални знаци, всевъзможни изображения и символи от най-различни материали.

Според предание от древността, старите българи вярвали, че пролетта събуждала и някаква зла сила. Мартениците били амулет, който гони лошото и привлича доброто. Поставянето ѝ било символ на началото на нов живот, защото в българските представи червеният цвят се свързва с мъжкото начало, а белия – с женското, тяхното съчетание символизира зараждането на нов живот.

Навсякъде се носят до първата поява на щъркелите, лястовичките или кукувиците.

Баба Марта пак дойде!
4 (80%) 1 глас(а)

placeholder