Бамбукови арки съживиха стара бетонна сграда


Виетнамската архитектурна фирма Vo Trong Nghia представи най-новия си проект от бамбук в Nocenco cafe – обновен ресторант на покрива в центъра на град Вин, Виетнам. Клиентът поискал от фирмата да добави уникално и очарователно допълнение към тавана на седеметажна бетонна сграда и то използвайки местни материали. След като проучват няколко варианта, включително тухли и камък, архитектите се спират върху бамбук, за да създадат просторно изпълнено с въздух и с драматични сводести тавани.

Завършено през май тази година, обновеното кафене Nocenco обхваща площ от 440 квадратни метра на два етажа. Двете нива имат изгледи към заобикалящите ги къщи, река и гора. Повечето сгради в района са били повредени по време на войната във Виетнам и впоследствие са били реновирани с бетонни фасади в колониален стил. Вместо да промени съществуващия облик на сградата, Vo Trong Nghia създава допълнение, което да изглежда различно от местната строителна норма.

Архитектите решават да използват бамбук и да изработят структура, която може лесно да се разпознае от улицата. „От опитзнаем, че бамбукът е достъпен в този тропичен климат, а той намалява времето за строителство и бюджета“, казват от Vo Trong Nghia. „Същността на използването на бамбук в този проект е“ лекота „… бамбукът … може да бъде повдигнат от няколко работници и лесно транспортиран на най-високия етаж с кран. Освен това е възможно да се инсталира бамбукова структура без допълнителна структурна опора. “

Бамбукът е поставен на покрива, както и на седмия етаж на ресторанта. Серия от бамбукови колони са поставени внимателно, за да прикрият части от съществуващата структура и да разделят ресторанта на различни части. Долното ниво се отличава с криволичещ таван, а покривът с купол от вплетени бамбукови пръчки.

Източник: Inhabitat.com, Vo Trong Nghia

Бамбукови арки съживиха стара бетонна сграда
Гласувайте за тази статия

placeholder