Бавните визи и шумът отказват чуждите туристи


Една от основните причини турските граждани да заобикалят България като туристическа дестинация е дългото чакане за визи, съобщава kmeta.bg. Именно заради това много от тях се насочват към другата съседна страна – Гърция.

„Визите се издават за много дълго време – около три седмици до месец. В същото време Гърция издава визи за турски граждани само за няколко часа – от 1 до 3 часа. Освен това много често един от съпрузите получава виза, а другият не. Така семейството няма възможност да осъществи планувана почивка у нас”, коментира Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара (БРКТ).

Въпросът е бил поставен по време на работна среща между почетните и генералните консули на редица страни и ръководството на БРТК. Разговорът е иницииран от председателя на Камарата месеци преди началото на активния туристически сезон, за да се очертаят проблемите, с които държавата и бизнесът ни трябва да се справят преди настъпването на лятото.

По време на срещата почетния консул на Украйна във Варна е подчертал, че много негови сънародници се оплакват от силния нощен шум в големите курорти, както и от многото кражби.

„Към консула са отправяни много оплаквания относно заплащането за превод в полицейските управления в случаите, когато е имало кражба или инцидент и се налагат разпити в полицията.”, обясни Иван Иванов.

Пред него почетния консул на Израел в Бургас Орлин Мандов е подчертал, че макар постоянно да се говори за удължаване на туристическия сезон, курортите ни реално не са готови за това.

„Първите 168 израелски туристи кацнаха на 1 април, а Слънчев бряг все още не е готов да посреща гости, нищо не е отворено, на много места е разкопано. Част от оплакванията на израелските туристи са още по отношение на медицинското обслужване, и по-точно високата цена на лекарската помощ. Пропуски има също и по отношение на превода.”, допълни Иванов.

По думите му основна задача на държавата и на бизнеса е да разработи такива туристически пакети, които да позволят реално удължаване на сезона.

„Трябва много сериозно да се работи относно крилата на сезона: април – май, октомври – ноември. Според мен програмите трябва да бъдат диференцирани – забавления и маршрути за туристи в младежка възраст, за семейства с деца, както и такива за хора, приближаващи се към пенсия. Трябва да има конкретен план за всеки ден. За целта обаче са нужни добре подготвени кадри – аниматори, екскурзоводи и т.н.”, каза още председателят на туристическата камара в Бургас.

Особено сериозен е проблемът с индивидуалните туристи, които пристигат по родното Черноморие. За тях почти липсват забавления и екскурзии в региона, от които могат да се възползват ежедневно.

Всеки от тези туристи трябва сам да инициира развлеченията по време на почивката си. Много често обаче чужденците нямат достатъчна информация за местата, които могат да посетят по Черноморието, и затова рядко напускат курорта, в който са отседнали.

Бавните визи и шумът отказват чуждите туристи
Гласувайте за тази статия

placeholder