Бил Гейтс строи умен град в пустинята


Милиардерът Бил Гейтс е инвестирал в огромно парче земя намиращо се на запад от Финикс, Аризона, с намерението да построи нов интелигентен град.

Mt Lemmon Holdings, филиал на фирма  Cascade Investment на Гейтс, е платила 80 000 долара за дял в почти 25 000 акра незаселена пустиня. Районът е предназначен за изграждането на градска общност, която ще интегрира технологии като високоскоростен интернет, свързана инфраструктура и автомобили без шофьори.

Градът ще бъде кръстен Белмонт на фирмата за недвижими имоти Belmont Partners, която седи зад проекта.

„Белмонт ще създаде общност с напредичаво мислене, която ще има комуникация и инфраструктура на гръбначен стълб. Тя ще обхваща най-модерните технологии предназначени за високоскоростни цифрови мрежи, центрове за данни, нови производствени технологии и модели за разпространение, автономни автомобили и автономни логистични центрове“, се казва в изявление на Belmont Partners, цитирано от 12 News.

Около 3 800 акра ще бъдат посветени на офис и търговски площи, а за държавните училища ще бъдат заделени 470 акра. Ще бъдат създадени около 80 000 жилища, които формират население от приблизително 182 000 души.

„Сравними в квадратни километри и прогнозирано население до Темпе, Аризона, Белмонт ще превърне суровата, празна пустиня в целево изграден град около гъвкав модел на инфраструктура“, каза Belmont Partners.

Земята на около 80 километра западно от Финикс се намира тоюно до предложения път на магистралата Interstate 11, която ще свързва държавната столица и Лас Вегас. Районът е готов за развитие от началото на 90-те години на миналия век, но плановете са блокирани няколко пъти.

Участието на Гейтс първоначално е било мълчаливо, но многобройни доклади го свързват с проекта.

„Докладите за собствеността посочват данъчния пощенски адрес на инвестиционната група като Kirkland, Вашингтон, седалището на Cascade Investment и офис за фондация „Бил и Мелинда Гейтс „, съобщава новият сайт AZ Central.

Основателят на Microsoft е посвещаша времето си на филантропски дейности, откакто се оттегли от технологичната компания през 2006 г.

Белмонт е най-новият интелигентен град, който ще бъде обявен, след като дъщерната компания на Google Sidewalk Labs представи плановете си да построи цял нов бъдещ град на брега на Торонто.

В Южна Корея вече е изграден високотехнологичен сателитен град, наречен Songdo, въпреки че архитектът и телевизионният водещ Джейсън Померой неотдавна каза пред Dezeen, че градове като Барселона и Амстердам вършат по-добра работа в интегрирането на технологиите, отколкото новите градски зони.

Бил Гейтс строи умен град в пустинята
Гласувайте за тази статия

placeholder