Чемширени фантазии


 

Градините Маркесак, които се простират в областта Перигор във Франция, са един от наистина забележителните шедьоври на ландшафтното изкуство. Те са разположени на 22 хектара земя, заобиколени от живописни френски селца. Тези удивителни паркове са не само място са почивка, но и дестинация за любителите на художественото оформяне на вечнозелени растения.


Замъкът, около който се появява това чудо на озеленяването, е построен в края на 17 в. от Бертран верн де Маркесак (Bertrand Vernet de Marqueyssac) – съветник на Луи XIV.

Идеята и оформянето на градините се приписва на един от учениците на Андре Ленотр – ландшафтен архитект, придворен градинар на Людвиг XIV, създател на системата на френския парк, който господства в Европа до 18 в.

Парковете Маркесак са осеяни със сенчести алеи за разходка, които се простират на повече от шест километра, оградени от фигурни лабиринти, съставени от повече от 150 хил. стари чемширени дървета.

Алеите са визитната картичка на парка. Чемширите, посадени покрай тях, са оформени толкова изкусно и с такава фантазия, че изглеждат като прекрасни облачета върху зелената шир.

Нежните линии и удивителната зеленина създават романтично настроение и свързват градините с близките хълмове на долината Дордон.

Южната страна на парка е засадена с вечнозелени дъбове, монпелийски кленове и горски ягоди. Всички тези видове са типични за средиземноморския регион, но тук те отлично са се адаптирали към сухия климат. Северният склон е по-влажен и дава възможност да бъдат посадени растения от друг тип – като например габър и полски клен.

Екскурзиите в този огромен парк се организират по три маршрута, всеки от които води до замъка Белведер. Замъкът е висок 800 метра и гледката от него може да накара всеки да притихне в очарование от парковия изглед.  Интересен факт е, че старият покрив на замъка тежи 500 тона.

През 19 в. Жулиен де Сервал (Julien De Cerval) наследява тези земи. Той е страстен почитател на градинарството и затова през следващите 30 години посвещава живота си на парковете Маркесак.

Де Сервал сади тези десетки хиляди чемшири, които носят на парка слава и възхищение. Чемшира става ключов елемент в парка, заради самодостатъчността на този вид, здравината и блестящия зелен цвят.

Освен това Де Сервал, като любител на всичко италианско, въвежда в парка кипарисите и боровете. Негова е заслугата и за пъстрите килими от неаполитански циклами, които украсяват градините в периода от август до октомври.

През 1996 това чудо на ланшафтната архитектура започва нов живот, когато с благоустрояването му се заема Клебер Росийон. То връща очарованието на парка, като добавя нови щрихи към него.

Буйната зеленина и изумителната гледка са като магнит за посетителите на парка. А сенчестите благоуханни алеи на Монтесак привличат все повече и повече любители на ландшафтното изкуство и разходките в парка.

 
 


 

Чемширени фантазии
Гласувайте за тази статия

Вашият коментар

research symptoms