Честит 3-ти март! 140 години от Освобождението на България!


Днес се навършват 140 години от Освобождението на България.  За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а през 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник на Република България.

Пожелаваме ви приятно прекарване на празника. Нека почетем падналите герои за свободата на България – запалете свещичка, поднесете венец, отлейте глътка вино на земята. Никога не трябва да забравяме, че настоящето и бъдещетето ни лежат върху смелостта и саможертвата на хиляди бойци за свобода.

Юбилейната годишнина ще бъде отбелязана с ред тържества из цяла България. Тържествен концерт ще се проведе в зала „България“, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Събитието ще се състои на 4 март от 18.00 часа. Входът ще бъде с билети и покани. Встъпително слово ще произнесе духовният надзорник на Софийската света митрополия ст. иконом Ангел Ангелов.

От 11.45 часа днес пред Паметника на българския опълченец в София ще се проведе Тържествено честване на Националния празник на Република България. В програмата ще участват актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, певците Мая Нешкова, Мартина Иванова и Илия Луков, хор „Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, ученикът Мартин Желев.

Слова ще произнесат доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, Н. Пр. Посланикът на Русия – Анатолий Макаров, както и проф. Андрей Пантев.

Тържествената програма за град Бургас може да видите ТУК. На 3 март честванията ще започнат с Празничен концерт с участието на: Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ – Търговище.

Варна се включва с общоградско честване, концерти, изложби и ветроходна регата. Честванията започват  на 3-ти март в 8:30ч. с Божествена Света литургия отслужена в Катедрален храм „Свето Успение Богородично”. Пълната програма на тържествата във Варна ТУК

Пловдив пък може да се похвали с премяна от над 300 нови знамена.

Честит 3-ти март! 140 години от Освобождението на България!
3 (60%) 1 глас(а)

placeholder