Честваме зачатието на св. Анна


Днес православната църква чества зачатието на майката на Богородица Света Анна. Християнският култ към нея се разпространява във Византия още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името ѝ.

Св. Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Библейските текстове и преданията не разкриват точните години, на които св. Анна зачева, но посочват, че тя умира на 79 години, когато Мария, бъдещата Богородица, е между 10-12 години, което значи, че св. Анна е била вероятно на 67-69 години при раждането.

Йоаким бил от рода на цар Давид, а Анна – от Аароновия род. Анна и Йоаким всяка година давали една трета от богатството си на бедните, една трета на храма и една трета оставяли за себе си. Но липсата на деца ги измъчвала много. Eдин ден Йоаким отишъл в храма, no служителите не го пуснали да влезе, защото бездетните били прокълнати. Йоаким отишъл в пустинята и 40 дни се молил на Бог да го дари с дете. Анна разбрала какво се е случило в храма и също се обърнала с молитва към Бога да я благослови с дете. От небето слязъл ангел и ѝ рекъл: „Анна, твоята молитва е чута, ти ще заченеш и ще родиш преблагословена дъщеря, която ще наречеш Мария“. Ангелът се явил и на Йоаким. Думите му били почти същите: „Йоакиме, твоята жена ще зачене и ще ти роди дъщеря, чието рождение ще донесе радост на целия свят“.

Света Анна заченала в деветия ден на месец декември. Дева Мария се родила на осми септември в Назарет.

Съществуват религиозни спорове дали Анна не е заченала непорочно, но богословите се обединяват около мнението, че зачатието на Анна не е непорочно.

Св. Анна се почита от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Нощта преди празника е време за заклинания, прокоби и магии. Магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. В часовете на нарушено равновесие между земните и божествените сили те отиват на гробищата. Събличат се голи и с танц и шепот баят и „свалят“ месечината в сито, превръщат я в шарена крава и издояват млякото ѝ. Сдобили се с лунното изобилие, те стават силни и властват над човешкия живот и труд. Омайват злите жени, чуждите ниви и стада като хвърлят развалени яйца, правят магии за разделяне на съпрузи, за болест, омраза и смърт. За да се предпазят от това стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от мазнина, чесън и въглени.

Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Щом се забележи мушица трябва да се хване и да се изгори, за да се изгори злата сила.

Днес се почита и майката на пророк Самуил, която също се казва Анна.

Празнуват Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко

Честваме зачатието на св. Анна
Гласувайте за тази статия

placeholder